02.01.2018 11:53

Koris "Blagovest" aicina uz pareizticīgo Ziemassvētku dziedājumiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Koris "Blagovest" aicina uz pareizticīgo Ziemassvētku dziedājumiem publicitātes

7. janvārī Rīgas Svētā Pētera baznīcā kamerkoris "Blagovest" uzstāsies ar jaunu garīgās mūzikas programmu, kurā varēs dzirdēt pareizticīgo Ziemassvētku dziedājumus, iepriecinot klausītājus ar V. Beļajeva, N. Golovanova, R. Paula un citu autoru Ziemassvētku skaņdarbiem.

Katru gadu decembrī vairāk nekā 2 miljardi cilvēku atzīmē vienus no kristiešu svarīgākajiem svētkiem, gaismas, miera un cerības svētkus – Jēzus dzimšanu. Atšķiras vien kalendāra stili un datumi – Jūlija kalendārs (vecais stils) un Gregora kalendārs (jaunais stils), vēsta kora "Blagovest" pārstāve Inese Grostiņa.

"Ziemassvētku laikā svētku rūpes brīnumainā veidā savijas ar klusu saviļņojumu un svētsvinīgu mieru. Un, lai arī cik mums būtu gadu, Ziemassvētku laikā mēs kā bērni sagaidām brīnumu. Dieva atnākšana uz zemes iedvesmoja dzejniekus un bija atspoguļota Aspazijas, K. Skalbes, J. Ziemeļnieka, I. Ziedoņa, A. Aizpurietes un daudzu citu Latvijas literātu Ziemassvētku dzejā," stāsta kora pārstāve.

Un, protams, nav iespējams iedomāties Ziemassvētku svinības bez mūzikas. Īpašu vietu Ziemassvētku mūzikā ieņem koru garīgie skaņdarbi. Pirmo Ziemassvētkiem veltīto dziedājumu rašanās datumi atšķiras. Pēc dažādiem avotiem, tas ir 129. gads pēc Kristus, kad Romas bīskaps pavēlējis Ziemassvētku dievkalpojuma laikā izpildīt "Eņģeļu dziedājumu". Pēc citiem datiem, pirmie pazīstamie Ziemassvētku skaņdarbi dievkalpojumu vajadzībām tika radīti mūsu ēras IV gadsimta otrajā pusē. Renesanses laikmets nav pagājis nemanāmi Ziemassvētku mūzikai. Tāpēc mūsdienās baznīcu un pasaulīgie, profesionālie un amatieru dziedātāju kolektīvi izpilda par godu Ziemassvētkiem komponētos skaņdarbus, kuri ir apbrīnojama dzīvesspēka pilni, skaidro I. Grostiņa.

Rīgas pareizticīgo kamerkorim "Blagovest" Ziemassvētku koncerti jau sen kļuvuši par tradīciju. Tai pamati likti 90. gados, kad vēl pavisam jaunais kolektīvs Ziemassvētku laikā devās uz Beļģiju, kur vairākās pilsētās sniedza pareizticīgo koru mūzikas koncertus. Ziemassvētku laikam tika pieskaņotas daudzas "Blagovest" uzstāšanās. Koris piedalījās 2008., 2012. un 2013. gada Ziemassvētku koncertos Jelgavas kultūras namā. Ziemassvētkos kolektīvs uzstājās arī vairākās Latvijas galvaspilsētas baznīcās, kā arī "Ave Sol" koncertzālē, ieskaitot priekšnesumu kopā ar vīru koru "Nabat" 1997. gadā, koncertu 2009. gadā un programmu "Ziemas sapnis" 2011. gadā.

7. janvārī plkst. 18.00 Rīgas Svētā Pētera baznīcā kamerkoris "Blagovest" uzstāsies ar jaunu Ziemassvētku programmu. Garīgās mūzikas cienītājus kolektīvs iepriecinās ar S. Degtjarjova, V. Beļajeva, A. Viskova, N. Golovanova, kā arī N. Sideļņikova un R. Paula Ziemassvētku skaņdarbiem. Koncerts norisināsies galvenā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja Aleksandra Brandava vadībā. Koncertā piedalīsies arī bērnu koris "Accolada" diriģentes Oksanas Čerkasovas vadībā, koncertu vadīs Irina Vinnika, informē kora pārstāve.

Kopš 1991. gada Rīgas pareizticīgo kamerkora "Blagovest" repertuāra kodolu veido pareizticīgo kora mūzika. Kolektīva panākumus apliecina iespaidīga virkne balvu un atzinību, no kuriem pēdējie izcīnīti 2017. gadā: divas galvenās balvas Eiropas koru olimpiādē Rīgā, kā arī "Nāciju Grand Prix" Āzijas koru olimpiādē Kolombo, Šrilankā.

Nākamā Rīgas pareizticīgo kamerkora "Blagovest" uzstāšanās ir ieplānota 2018. gada pavasarī. Pareizticīgo garīgās mūzikas cienītājiem "Blagovest" sniegs savu tradicionālo Lielā Gavēņa dziedājumu koncertu, norāda I. Grostiņa.

Biļetes uz pareizticīgo Ziemassvētku dziedājumiem pieejamas vietnē www.bilesuserviss.lv, kā arī stundu pirms pasākuma Rīgas Svētā Pētera baznīcas kasēs.