15.11.2017 15:15

Digitālajā platformā "Izdziedam100.lv" ierakstītie un publicētie materiāli tiks uzkrāti arī LNB arhīvā

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs, maestro Raimonds Pauls, kultūras ministre Dace Melbārde un Latvijas Nacionālās bibliotēkas vadītājs Andris Vilks piedalās mobilās lietotnes un interneta vietnes "Izdziedam100.lv" prezentācijas pasākumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Latvijas valsts simtgades biroja Draugu telpā. AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs, maestro Raimonds Pauls, kultūras ministre Dace Melbārde un Latvijas Nacionālās bibliotēkas vadītājs Andris Vilks piedalās mobilās lietotnes un interneta vietnes "Izdziedam100.lv" prezentācijas pasākumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Latvijas valsts simtgades biroja Draugu telpā. LETA

Digitālās platformas "Izdziedam100.lv" mobilajā aplikācijā un interneta lietotnē ierakstītie un publicētie materiāli nākamgad pēc Latvijas valsts simtgades sagaidīšanas tiks iekļauti Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) arhīvā, platformas atklāšanas pasākumā sacīja LNB direktors Andris Vilks.

Digitālā platforma tās lietotājiem sniedz iespēju ne tikai klausīties projektā iesaistīto ekspertu izvēlētās latviešu dziesmas, bet gan arī pašiem šīs dziesmas iedziedāt. Lai to panāktu, mobilajā aplikācijā un interneta lietotnē, līdzās dziesmu faktiem, iekļautas arī notis, no kurām lietotāji var iemācīties dziesmas izpildījumu.

Vilks norādīja, ka projektā jau līdz šim paveikts daudz - apkopoti dažādi vēstures un muzikoloģijas materiāli, taču vislielākais darbs notiks tad, kad tiks apkopotas platformā ierakstītās dziesmas iedzīvotāju izpildījumā.

Ar digitālās platformas palīdzību nākamgad pēc valsts simtgades svētkiem paredzēts apkopot visas tās lietotāju iedziedājumus, lai izveidotu pasaulē garāko kopdziesmu. Tāpat LNB direktors pauda cerību, ka uzsāktais projekts tiks turpināts arī pēc simtgades, lai Latvijas dziesmu krājums palielinātos un kļūtu pieejamāks pēc iespējas vairāk cilvēkiem.

Kā pirmās no aptuveni 200 plānotajām dziesmām platformā iekļautas "Cielaviņa", "Ozolam", "Dvēseles dziesma", "Es redzēju bāleliņu", "Div dūjiņas gaisā skrēja", "Zaļā dziesma", "Es dziedāšu par tevi, tēvu zeme", "Virs galvas mūžīgs piena ceļš", "Mirdzot šķēpiem zeltsaules starps", "Saule, Pērkons, Daugava", Zibsnī zvaigznes aiz Daugavas", "Mūsu zeme (Duagav' s abas malas), "Karavīri bēdājās", "Klusa, klusa latvju sēta", "Mēs būsim tā", "Pūt, vējiņi", "Mēs būsim tā", "Kalniem pāri", "Tiku un tā", "Mana dziesma", kā arī "Dievs, svētī Latviju".

Ik mēnesi platformu iecerēts papildināts ar aptuveni 20 latviešu dziesmām. Viens no projekta veidotājiem, komponists Juris Vaivods skaidroja, ka starp izvēlētajām dziesmām ir ne vien tautā atpazīstami, seni un ,iespējams, piemirsti skaņdarbi, bet gan arī koru dziesmas, kas pielāgotas jebkura cilvēka dziedājumam.

Par godu valsts simtgadei "Elektrum" sadarbībā ar Latvijas valsts simtgades biroju, Kultūras ministriju, Latvijas Nacionālās kultūras centru, LNB, vairākiem muzikologiem, komponistiem, mūziķiem un vēsturniekiem izveidojuši projektu - interaktīvu mobilo lietotni un interneta vietni, kur tiks iekļautas Latvijas valsts aizritējušo simtgadi raksturojošās dziesmas.

Projekta tapšanā atbalstu pauduši tā vēstneši - mūziķi, aktieri un citas sabiedrībā atpazīstamas personas, piemēram, Latvijas Nacionālā teātra un Jaunā Rīgas teātra kolektīvs, Labdarības organizācija "Nāc līdzās!", kā arī maestro Raimonds Pauls, mūziķi Renārs Kaupers, Aija Andrejeva, Dons un Aminata.

Paredzēts, ka ik mēnesi projekta mobilajā lietotnē un interneta vietnē publicēta dziesmu izlase, ko veidojuši komponists Juris Vaivods, muzikoloģe Gunda Vaivoda, mūziķis Aigars Grāvers, Latvijas kara muzeja vēstures nodaļas vadītāja Barba Ekmane un Vēstures maģistrants arhivniecībā Kaspars Strods. Katra izlase tiks papildināta ar muzikālo pavadījumu un nošu rakstiem, kā arī nozīmīgiem dziesmu faktiem, tostarp stāstiem un fotogrāfijām.