08.11.2017 12:33

Ķekavas vokālais ansamblis "Jūti" izveidojis aizkustinošu video savam novadam Latvijas simtgadē

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekavas vokālais ansamblis "Jūti" izveidojis aizkustinošu video savam novadam Latvijas simtgadē ekrānšāviņš no youtube.com

Tuvojoties Latvijas simtgadei, Ķekavas sieviešu vokālais ansamblis "Jūti" izveidojis emocionāli piesātinātu 20 minūšu garu muzikālo īsfilmu, kuras pamatā ir vokāli instrumentāls skaņdarbs "Putnu bari". To īpaši ansamblim sarakstījusi jaunā un talantīgā liepājniece Laura Gustovska.

Video vizuālajam noformējumam par pamatu izmantotas Ķekavas novada ainavas un dabas bagātības, tādējādi akcentējot ievērojamākos apskates objektus.
Muzikālais jaundarbs "Putnu bari" sastāv no piecām daļām – "Zemes mīlestība", "Ikdienas spārni", "Lakstīgala", "Mans rīta putns" un "Debess mīlestība". Tā pamatā izmantota Aspazijas dzeja, kas izvēlēta apzināti, godinot dzejnieci 150 gadu jubilejā. Skaņdarbu bagātina flauta (Eva Jevstigņejeva), akordeons (Māris Rozenfelds) un arfa (Ieva Šablovska), piešķirot tam īpašu un noskaņām bagātu skanējumu.

Video tapis ar Ķekavas novada un Ķekavas kultūras nama atbalstu.


"Ideja par šāda video tapšanu aizsākās 2015. gadā, kad tā brīža ansambļa mākslinieciskais vadītājs Jēkabs Jančevskis, ieteica skaņdarbu ietērpt video formātā, tādējādi saglabājot to kā audio vizuālu vērtību. Šobrīd ir liels gandarījums, ka šādai avantūrai piekritām un to ir izdevies realizēt," pastāstīja "Jūti" dalībniece Gita Maķe.

"Nenoliedzami projekta laikā ansambļa dalībnieces guva jaunu pieredzi, plānojot video scenāriju un filmēšanas norisi, kā arī atrodoties kameras priekšā. Kā vienu no lielākajām veiksmēm varētu atzīmēt pacietīgo saulrieta pacietīga gaidīšana, kas šajā vasaras izskaņā bija īsts izaicinājums. Tāpat graciozās arfas iznešana brīvā dabā ir nebijis notikums! Nešaubos, ka visas varam apstiprināt – katrs mirklis, kas veltīts projekta tapšanai un realizēšanai, ir bijis tā vērts!"
Ansambļa pirmsākumi meklējami 1980. gadā, izveidojoties bērnu vokālajam ansamblim "Cīrulītis". Tā dalībnieces no dažādām vecuma grupām 2006.gada apvienojās vienotā grupā, kļūstot par sieviešu vokālo ansambli "Jūti",.

Ansamblī pastāvīgi darbojas astoņas radošas dziedātājas, no kurām ikviena par savām mājām sauc Ķekavu. Šobrīd ansambļa mākslinieciskā vadītāja ir muzikālās pieredzes bagātā Antra Dreģe, kura sadarbojusies ar Latvijā un pasaulē labi zināmiem, profesionāliem kolektīviem, piemēram, Latvijas Radio kori un vokālo grupu "Putni".