20.09.2017 10:07

Siguldas koncertzāle "Baltais flīģelis" sezonu atklās ar koncertprogrammu "Sitaminstrumentu zvaigznes operā"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldas koncertzāle "Baltais flīģelis" sezonu atklās ar koncertprogrammu "Sitaminstrumentu zvaigznes operā" Siguldas novada pašvaldība

Sestdien plkst. 19.00 ar oriģinālu koncertprogrammu "Sitaminstrumentu zvaigznes operā" 17. rudens–ziemas sezonu uzsāks Siguldas koncertzāle "Baltais flīģelis". Sezonas laikā uz "Baltā Flīģeļa" skatuves kāps vairāki pasaulē atzīti mūziķi, kuri Siguldā viesosies pirmo reizi.

Kā informēja Siguldas novada pašvaldības pārstāve Inese Pabērza, programmas "Sitaminstrumentu zvaigznes operā" idejas un aranžiju autors ir Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" sitaminstrumentu grupas koncertmeistars, arī Latvijas Nacionālās operas un baleta orķestra galvenais sitaminstrumentālists Ivo Krūskops, kurš pulcējis kolēģus un domubiedrus – Edgaru Saksonu, Uģi Krūskopu, Ivaru Kalniņu, Miku Bāliņu, un Elviju Endeli.

Koncerta programmā būs dzirdamas operu ārijas, koru numuri un uvertīru aranžijas no dažādām populārām operām, neparasti populārās un akadēmiskās mūzikas stilu sajaukumi un sitaminstrumentu virtuozitāte augstākajā līmenī, un zīmīgi, ka pirmatskaņojums notiks tieši Siguldā, kurā jau ceturtdaļgadsimtu notiek Starptautiskie Siguldas Opermūzikas svētki.


Sezonas laikā uz "Baltā flīģeļa" skatuves kāps franču pianiste Amadīne Savarī, kura duetā ar pasaulslavenā "Artemis Quartet" pirmo vijoli Vinetu Sareiku piedāvās romantisku "Edvarda Grīga sonāšu vakaru". Itāļu liriskais tenors Donato Ravini priecēs ar klasisko itāļu dziesmu un neapolitāņu romanču koncertprogrammu "Mīlas fantāzija", kuras iestudēs kopā ar latviešu kamerorķestri "Gaudeamus" Guntara Bernāta vadībā.

Lietuviešu pianists Gintars Janusevičs sadarbībā ar Sesto Rīgas starptautisko jauno pianistu konkursu koncertzāles apmeklētājiem piedāvās neparastu koncertprogrammu, kuru iedvesmojis iedzimto Amerikas iedzīvotāju veidotais priekšmets sapņu ķērājs. Programmā, kura būvēta kā maģiska viendaļīga meditācija, ir apkopoti labākie šausmu stāsti, pianistiskie murgi un nakts gabali vienā aptvērumā, parādot mākslinieka trauslo pusi, to, kā viņš saskaras ar savām bailēm.

Dokumentālās dejas izrāde "Es esmu ļoti kautrīgs cilvēks" ir talantīgās horeogrāfes Kristīnes Brīniņas mono izrāde. Tās ideja tapusi, iedvesmojoties no diriģenta Andra Nelsona, vērojot viņu darbībā un klausoties intervijas. Horeogrāfi dziļi aizkustināja mākslinieka atklātība, vienkāršība un mīlestība pret to, ko viņš dara. Nelsona pārdomas ir precīzi izteikušas mākslinieces personīgās izjūtas un iemeslus, kādēļ viņa nodarbojas ar savu profesiju – deju.

Ziemassvētku burtošana "Es esmu Sigulda!" būs gan nopietns, gan mazliet nenopietns stāsts par siguldiešiem un viņu mīļo pilsētu pašiem mazākajiem klausītājiem.

Koncertzālē viesosies arī talantīgi latviešu mūziķi – ansamblis "Nuevo dia" ar amerikāņu komponistu kamermūziku programmā "Pieci Amerikā", grupa "Keksi" 20 gadu jubilejas tūres ietvaros, grupa "Rāmi riti" ar meditatīvu etnomūzikas koncertu "Saules rīti – Dieva rīti" un Valts Pūce ar programmu, kurā piedalīsies dziedātāji Jānis Aišpurs un Agnese Rakovska, zēnu koris un koklētāja Laima Jansone.

Biļetes uz koncertiem pieejamas "Biļešu paradīzes" un "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās.