07.09.2017 12:20

Dzejas dienās Jūrmalā tiksies ar dzejniekiem un dosies pa Raiņa un Aspazijas takām

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dzejas dienās Jūrmalā tiksies ar dzejniekiem un dosies pa Raiņa un Aspazijas takām Ojārs Martinsons, Veronika Simoņenkova

Septembris nāk ar Dzejas dienām – latviešu literatūrai nozīmīgiem svētkiem, kas tiek svinēti jau kopš latviešu dzejnieka Raiņa simtgades svinībām 1965. gadā. Dzeja Jūrmalā tiks izdzīvota mūzikā, priekšnesumos, pastaigās pa vēsturiskām vietām un tiekoties ar dzejniekiem.

Aspazijas un Raiņa pilsētā Jūrmalā, kur ir daudzas ar abiem dzejniekiem saistītas vietas un objekti – pašu celtā māja, dzejniekiem veltīti muzeji un piemiņas vietas –, dzejas svētki noris īpašā, Aspazijas un Raiņa piemiņas gaisotnē, informē Jūrmalas pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Krieviņa.

Uz tematisku pārgājienu pa Raiņa un Aspazijas mīlestības takām 9. septembrī Dzejas dienu dalībniekus aicina "Raiņa un Aspazijas vasarnīca". Pastaiga sāksies plkst. 11.00 Pumpuru stacijā. Dalībnieki varēs apskatīt Pēperkoku namiņu un abu dzejnieku kopīgi celto Jaundubultu vasarnīcu. Tālāk pastaiga gar jūru vedīs uz "Raiņa un Aspazijas vasarnīcu", kur pasākuma noslēgumā būs pikniks dārzā.

11. septembra pēcpusdienā, plkst. 16.00, "Raiņa un Aspazijas vasarnīcā" tiks atklāta izstāde "Rainis un Ibsens", savukārt 15. septembrī plkst. 19.00 Dzejas dienu apmeklētājiem tiek piedāvāts Alises Sedolas akustiskais dzejas un mūzikas vakars "Par svarīgo bezjēdzību", vēsta I. Krieviņa.

Dzejas svētkos bērniem, kas notiks 20. septembrī plkst. 13.00 "Raiņa un Aspazijas vasarnīcā", atvērs dzejnieces Irinas Morskajas bērnu dzejas grāmatu. Grāmatas atvēršanas svētkos piedalīsies mākslinieks Jānis Anmanis un Jūrmalas Mūzikas vidusskolas audzēkņi. Pasākums notiks krievu valodā ar bilingvāliem elementiem.

Uz pastaigu ar nosaukumu "A+R=MĪLA" 10. septembrī plkst. 12.00 aicināts ikviens, kurš vēlas iepazīties ar vēsturisku notikumu vietām, kultūrvēsturiskajiem, dabas un arhitektūras objektiem, kas saistās ar Aspaziju un Raini. Pastaigas maršruts – no "Aspazijas mājas" uz Pumpuriem, noslēgumā atgriežoties "Aspazijas mājas" dārzā. Pastaigai vēlams pieteikties līdz 8. septembrim, dalības maksa – jebkura autora vai paša sacerēts dzejolis, norāda domes pārstāve.

Savukārt 11. septembrī plkst. 13.00 "Aspazijas māja" piedāvā tikšanos ar dzejniekiem pie "Raiņa priedēm" Pumpuros – Eduards Aivars, Jānis Tomašs, Agnese Rutkēviča, Sintija Kampāne, Jānis Vādons, Daina Sirmā, Liepa Rūce, Liāna Langa un saksofonists Kristaps Vanags pasākumā "Es atkal sauli varēšu vēstīt...".

15. septembrī Jūrmala aicina izbaudīt Dzejas dienu noskaņas kopā ar draugiem un zināmiem Latvijas dzejniekiem, piedaloties dzejas maratonā un pasniedzot publikai savu vai cita autora dzejoli, kā arī improvizējot. Dzejas maratons Jūrmalas pilsētas muzejā sāksies plkst. 18.00, tā devīze ir "Vienotā valodā!".

Pasākumā izskanēs dzejas rindas dažādās valodās, radot interesi par cittautu kultūras mantojumu. Vakara gaitā pasākuma dalībniekus priecēs latviešu grupa "Ezeri" un indi-pop grupa "Blue Jean Serenade". Dzejas maratonam aicina pieteikties līdz šī gada 11. septembrim, zvanot pasākuma kuratoram "Poetry Latvija" pa tālruni 22827785 vai rakstot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., skaidro I. Krieviņa.

Tikšanās ar dzejnieku un tulkotāju Leonu Briedi sarīkojumā "Pie pamales šķīst dzirksteles..." notiks 8. septembra pēcpusdienā, plkst. 16.00, Kauguru bibliotēkā Engures ielā 4a, informē domes pārstāve.

Toties Jūrmalas Centrālā bibliotēka Jūrmalas Mākslas skolā Strēlnieku prospektā 28/30 12. septembrī plkst. 17.00 rīko Guntara Rača grāmatas "365" pirmās daļas prezentāciju, kurā piedalīsies grāmatas autors Guntars Račs, Uģis Tirzītis (ģitāra) un Andris Alviķis (bass).

Kauguru kultūras nams svētdien, 10. septembrī, Dzejas dienu apmeklētājiem piedāvā divus sarīkojumus – plkst. 14.00 kultūras nama pagalmā būs "Trīs skatuves. Trīs dzejnieki. Trīs noslēpumi", kurā piedalīsies Emīls Buiķis, Elīna Bākule-Veira un Toms Treibergs, savukārt pēcpusdienā, plkst. 16.00, aktieris Jānis Paukštello lasīs un izdziedās Ojāra Vācieša, Imanta Ziedoņa un Jāņa Petera dzeju. Pasākuma goda viesis būs dzejnieks un atdzejotājs Leons Briedis, vēsta I. Krieviņa.