03.09.2017 16:41

Foto: Babītes novadā atklāta izstāžu zāle ar leģendārajam aktierim Eduardam Pāvulam veltītu ekspozīciju

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Foto: Babītes novadā atklāta izstāžu zāle ar leģendārajam aktierim Eduardam Pāvulam veltītu ekspozīciju Babītes novada pašvaldība

Sestdien Babītes novada pašvaldības Kultūrizglītības centra filiālē Salas pagastā "Vietvalži" (Spuņciemā) ar tematisku pasākumu "Salas pagasts. Eduards Pāvuls. Savējais" atklāja izstāžu zāli – Eduardam Pāvulam veltītu memoriālo izstādi un ekspozīciju par Salas pagasta vēsturi.

"Pāvulu dzimta ir viena no senākajām un lielākajām Babītes novada Salas pagastā, un, lai arī Eduards Pāvuls dzimis Jūrmalā, viņa dzīve bijusi cieši saistīta ar Lielupes pretējo krastu, arī aktiera atdusas vieta ir Salas kapsētā," stāsta izstāžu zāles vadītāja Dace Ulpe.

"Izstāde iekārtota kādreizējā pagastmājā, kur E. Pāvuls jaunībā apmeklējis balles, bet 1981. gadā šajā ēkā filmējies televīzijas filmā "Ilgais ceļš kāpās". Paralēli bagātīgajam fotogrāfiju, dokumentu un priekšmetu klāstam, izstādei ir arī digitāls risinājums (veidojis Jānis Jankevics), kurā apmeklētāji var iepazīties ar E. Pāvula biogrāfijas faktiem, radošo darbību, kā arī dzirdēt aktiera ieskaņoto Aleksandra Čaka poēmas "Mūžības skartie" fragmentu. Izstādes telpa (iekārtojusi māksliniece Lilija Dinere) ir uzskatāma par atsevišķu mākslas darbu, kas palīdzēs iejusties mazliet maģiskajā radošas personības dvēseles atmosfērā.

Īpaši interesants objekts ir tēlniecības darbs "Pāvulu dzimtas koks" (tēlnieki Roberts Diners un Andris Loss), kurā apkopoti dati no 1750. gada. Nākotnē ēkā būs skatāma pagasta un tā dzimtu vēsturei veltīta ekspozīcija, kas patlaban vēl tiek veidota," skaidro D. Ulpe.

Lai gremdētos atmiņās par leģendāro latviešu aktieri, 2. septembrī uz izstāžu zāles atklāšanas pasākumu "Salas pagasts. Eduards Pāvuls. Savējais" pulcējās viesi, kas savulaik bijuši saistīti ar E. Pāvulu darbā un ikdienā, kā arī Pāvulu dzimtas pārstāvji.

Pasākuma režiju veidoja Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītājs Jānis Siliņš, kurš E. Pāvulu pazina no savas dzimšanas brīža. J. Siliņš ir ieklausījies E. Pāvula domās, redzējis viņa iestudējumus un izstādes atklāšanas pasākumā vēlējās ieskicēt viņa devumu skatuves un kino mākslā, norāda Babītes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Aizsila.

Aktieri Zane Jančevska un Jānis Paukštello, kā arī mūziķis Jēkabs Jančevskis sarīkojumā palīdzēja raisīt noskaņu draudzīgām sarunām par Eduardu Pāvulu. Vēsturniece Inga Sarma sniedza ieskatu notikumiem bagātajā un vairāk nekā piecus tūkstošus gadu ilgajā Salas vēsturē, kas atspoguļosies jaunajā vēstures ekspozīcijā "Burvju spogulis", kas taps nākamajā gadā. Pasākuma laikā tika atskaņoti fragmenti no kinofilmām "Izpostītā ligzda", "Ceplis" un izrādes "Velnakaula dvīņi".

Atmiņās par E. Pāvulu pasākumā dalījās arī aktiera meita Ilze Mētra un Latvijas Nacionālā teātra aktrise Lolita Cauka (aktrise no filmas "Vella kalpi"), atminoties, kā kopā ar E. Pāvulu strādāja 1991. gadā barikāžu laikā un viņa nozīmi valsts atjaunošanas brīdī, vēsta I. Aizsila.

Pasākuma noslēgumā klātesošos uzrunāja Babītes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Andrejs Ence, uzsverot, ka iespēja izveidot tautā iemīļotajam aktierim veltītu piemiņas vietu ir liels gods, un pateicās visiem – Pāvulu ģimenei un izstādes radītājiem – par viņu ieguldījumu un aktierim piederošu lietu uzticēšanu, kā rezultātā tapa telpa, kur ar Eduarda Pāvula dzīves gaitām un viņa dzimtas koku varēs uzzināt plašāka sabiedrība.

Izstāžu vadītāja D. Ulpe atklāj, ka tieši cilvēki, kas savulaik bijuši kopā ar E. Pāvulu uz teātra skatuves un filmējušies kino, ir apliecinājums tam, ka E.Pāvuls vēl arvien ir savējais; tāds bija arī izskanējušā pasākuma nosaukums – "Salas pagasts. Eduards Pāvuls. Savējais".

Ekspozīcija veidota par Babītes novada pašvaldības finanšu līdzekļiem. Turpmāk gan Salas pagasta iedzīvotājiem, gan viesiem būs iespēja apmeklēt izcilā aktiera piemiņai veltīto izstādi un izzināt Salas pagasta vēstures ceļus, informē I. Aizsila.