13.06.2017 13:20

Latvijas senioru kori sadziedāsies Turaidā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvijas senioru kori sadziedāsies Turaidā www.sigulda.lv

Svētdien, 18. jūnijā, plkst. 16.00 Turaidas muzejrezervāta Dziesmu dārzā notiks Latvijas senioru koru svētku koncerts "Trejdeviņi tēvu zemē". Ciemos gaida ap 1000 dziedātāju no visas Latvijas, kuri iedziedās XXVI Vispārējo latviešu dziesmu un XVI Deju svētku senioru koru repertuāru.

Koncertā piedalīsies vairāki desmiti senioru koru no Alūksnes, Balviem, Bauskas, Cesvaines, Cēsīm, Inčukalna, Jelgavas, Kokneses, Krustpils, Lielvārdes, Limbažiem, Līvāniem, Lubānas, Madonas, Mārupes, Ogres, Rēzeknes, Rīgas, Rojas, Salacgrīvas, Saldus, Siguldas, Skrīveriem, Skrundas, Smiltenes, Talsiem, Tukuma, Valkas, Valmieras un Ventspils. Kopā ar kopkori uzstāsies Valmieras politiski represēto koris "Baltie bērzi" un Kristapa Krievkalna pavadoša grupa, informē Siguldas novada pašvaldībā.

Koncerta norisi kuplinās arī Siguldas novada tautas mākslas kolektīv: Siguldas novada Kultūras centra Absolventu orķestris, senioru deju kopas "Sniegaroze", "Preilene", "Dāmītes" no Siguldas pilsētas, Siguldas un Mores pagastiem, kā arī Allažu dejotāji – pamatskolas deju kolektīvs "Avotiņi", tautas nama deju kolektīvi "Ķimenīte" un "Ķimelītis". Koncertu vadīs Dailes teātra aktieri Juris Kalniņš un Juris Strenga.

Raimonda Paula dziesma ar Jāņa Petera vārdiem "Manai dzimtenei", Raimonda Tigula radītā "Lec saulīte!" ar Rasas Bugavičutes-Pēces tekstu un Mārtiņa Brauna "Saule, Pērkons, Daugava" ar Raiņa dzeju ir tikai neliela daļa no programmas, ko klausītājiem būs iespēja dzirdēt Latvijas senioru koru sniegumā. Līdzās latviešu tautasdziesmām koncerta programmā iekļautas Valta Pūces, Ulda Stabulnieka, Zigmara Liepiņa un Jāņa Lūsēna radītās kompozīcijas, norāda pašvaldībā.

Latvijas senioru koru svētku koncerta "Trejdeviņi tēvu zemē" mākslinieciskie vadītāji ir Bruno Cabulis un Daiga Galeja, režisore Inga Krišāne.

Latvijas senioru koru Dziesmu dienu kustība aizsākusies 1963. gadā, kad notika pirmā sadziedāšanās Kuldīgā, kur piedalījās četri jauktie kori. Šobrīd svētki izauguši par patstāvīgu ikgadēju norisi, un senioru koru koncerts iekļauts arī Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku programmā, vēsta pašvaldībā.

Latvijas Senioru koru svētkus organizē Siguldas novada pašvaldība un Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Turaidas muzejrezervātu.