13.06.2017 15:14

Aicina Ziedoņa muzejs

Autors  Ģirts Kondrāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šo trešdien sāksies Imanta Ziedoņa muzeja vasaras sezona, kad, kā sola muzeja komunikācijas vadītāja Alise Pabērza (no kreisās), apmeklētājus sagaidīs ceļojums ar desmit pieturas punktiem. Viens no tiem – "runājošie koki”, pie kuriem būs iespēja paklausīties fragmentus no I. Ziedoņa intervijām, dzeju un epifānijas. Šo trešdien sāksies Imanta Ziedoņa muzeja vasaras sezona, kad, kā sola muzeja komunikācijas vadītāja Alise Pabērza (no kreisās), apmeklētājus sagaidīs ceļojums ar desmit pieturas punktiem. Viens no tiem – "runājošie koki”, pie kuriem būs iespēja paklausīties fragmentus no I. Ziedoņa intervijām, dzeju un epifānijas. Einārs Binders

"Latvija ir brīnumskaista zeme, bet skaistajam jāpalīdz parādīties," – šie vārdi, kas atklāj Imanta Ziedoņa fonda "Viegli" misiju, nāk prātā, kad "Rīgas un Apriņķa Avīze" kopā ar Ziedoņa muzeja vadītāju Daci Zariņu izstaigā Murjāņu "Dzirnakmeņus". Jau no šīs trešdienas muzejs četras dienas nedēļā būs atvērts arī individuālajiem apmeklētājiem bez iepriekšējas pieteikšanās.

Ceļojums ar desmit pieturas punktiem

Jau vairākus gadus Imanta Ziedoņa māju "Dzirnakmeņi" Murjāņos varēja apmeklēt, iepriekš piesakoties, bet no 14. jūnija līdz 30. septembrim muzejs gaidīs apmeklētājus katru dienu, atskaitot pirmdienas un otrdienas, no pulksten 11.00 līdz 18.00 ar piedāvājumu katram pašam iziet Ziedoņa ceļu.

Kā pastāstīja muzeja vadītāja Dace Zariņa, ierodoties muzejā, apmeklētājs saņems piezīmju burtnīcu – Imanta Ziedoņa muzeja ceļa piezīmes –, kas būs kā rakstveida gids, un zīmuli. Sekojot šīm piezīmēm, apmeklētājs varēs nonākt vairākos interaktīvos punktos. Piemēram, muzeja sētā ir vairāki nokaltuši koki, un pie trim no tiem, uzliekot austiņas, varēs ieklausīties dzejnieka balsī. Tā uzrunās klausītāju ar fragmentiem no intervijām – par vientulību, par kultūru, kā arī ar dzejoļiem, poēmām un epifānijām.

Vēl viens punkts ir "Dzirnakmeņu" pirts, kur jāieiet tumsā, lai redzētu gaismu, kas atnāks kopā ar I. Ziedoņa paustām atziņām, piemēram, ka laime ir tikai visu lietu kārtība un vairāk nekas, vai ieklausoties folkloristes Ilgas Reiznieces balsī un čukstos.

Pirms doties iekšā mājā, Ziedoņa ceļa gājēji varēs piestāt pie akas un noklausīties I. Ziedoņa epifāniju par vietu ritmu. Te katrs varēs atrast savu ritmu, izspēlējot melodiju no dziesmas par mazo, mīļo lācīti, kuras vārdu autore ir Imanta Ziedoņa dzīvesbiedre Ausma Kantāne.

Šādu interaktīvu punktu, ieskaitot stelles klētsaugšā, kur apmeklētāji varēs noaust savu gabaliņu lupatu deķa, kas pielietojumu atradīs muzeja kino vakaros un dzejnieka mājā, būs pavisam desmit. To iziešanai vajadzēs aptuveni stundu vai pusotru – tas atkarīgs no tā, vai apmeklētājs Ziedoņa rakstos un idejās vēlēsies ielūkoties virspusēji vai arī tajās iedziļināties.

Šis "vieglais" vai "grūtais" ceļš atspoguļosies arī ceļa burtnīcā, kurai ir divas daļas – vieglā un grūtā.

Veidojot ceļojumu pa Ziedoņa muzeju, tā darbinieki ņēmuši vērā viņa vēlējumu, lai cilvēki runātu nevis par viņu pašu, bet gan par viņa radītajiem tekstiem. "Svarīgi ir, lai katrs individuāli uztvertu un saprastu dzejnieka domas, kā viņam pašam šķiet pareizi, jo neviens šeit uzspiest kādu nemaldīgu viedokli nevēlas," uzsvēra D. Zariņa, piebilstot, ka arī burtnīca, lai gan ir paredzēta ceļojuma piezīmju pierakstīšanai, obligāti nav jāpiepilda.

Braucot uz Imanta Ziedoņa muzeju, jāņem vērā, ka ieejas biļete šeit maksā piecus eiro. Līdzi var ņemt arī savas maizītes, jo pagalmā ir iespēja sarīkot pikniku; tēju un kafiju piedāvās mājinieki. Apmeklētājiem, kuri plāno uz "Dzirnakmeņiem" doties lielākā grupā, muzeja darbinieki tomēr lūdz pieteikties iepriekš.

Pa Ziedoņa pēdām Leišmalītē

D. Zariņa atgādina arī, ka Ziedoņa muzejs sadarbojas ar fondu "1836", kas, sagaidot Latvijas simtgadi, rīko pārgājienus apkārt Latvijai. Ir izveidoti četri ceļi: Leišmalītes, Piejūras, Māras un Ziemeļmeitas ceļš. Ziedoņa muzejs uzņēmies atbildību par Leišmalītes ceļu. Nupat muzejā atklāta zīme (attēlā) ar citātu no Imanta Ziedoņa grāmatas "Leišmalīte": "Un galu galā pa Latvijas pierobežas joslu kādreiz ies (tā jābūt) tūrisma ceļš un ceļotāji prasīs izbrauktā maršruta vietu iemirdzēšanos."

Kā uzsvēra D. Zariņa, šī grāmata ir arī muzeja darbinieku veidotā 571 kilometru garā ceļa pa Leišmalīti pamatā. "Jau kopš pagājušā gada tiek organizēti tūrisma pārgājieni, kuros meklējām interesantākās vietas, kurām iemirdzēties. Sestdienas vakaros ir vietējo ugunskuru vakars, bet svētdienās pulksten 18.36 vienmēr ir kāds fonda "Viegli" rīkots koncerts vai uzstājas fonda "1836" draugi.