02.05.2017 13:41

Atklāta neparasta fotoizstāde par sievietēm, kuras uzvarējušas krūts vēzi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Atklāta neparasta fotoizstāde par sievietēm, kuras uzvarējušas krūts vēzi publicitātes

"Turpināt dzīvot... skaisti!" – tā sauc Mālpils kultūras centrā atklāto izstādi ar iedvesmojošiem fotostāstiem par sievietēm, kuras uzvarējušas krūts vēzi. Darbu autori ir Jūrmalas fotostudijas "Aspazija" fotogrāfi Andris Sīmanis (1958–2016), Ojārs Griķis un Una Liberte, kura pati gājusi cauri krūts vēža slimnieces emocijām.

Skaistas un pievilcīgas, brīvas, drošas, mirdzošas. Tādas ir šīs vienpadsmit sievietes neparastajā fotoizstādē. Atļauties, uzdrīkstēties – arī tā var dēvēt izstādi, kas Latvijā skatāma pirmoreiz. Sievietes uzdrīkstējušās stāties fotokameras priekšā arī atkailinātas, informē Mālpils kultūras centra izstāžu kuratore Māra Ārente.

Viņas ir veiksmīgi izārstējušās un pašas atzīst, ka dzīvo daudz pilnasinīgāk un pilnvērtīgāk. Viņu vidū ir gan augstskolas profesore, gan medmāsa un arhitekte, gan uzņēmēja un vijolniece un pat ārste onkoloģe.

Izstādes mērķis ir uzmundrināt un iedrošināt sievietes laikus doties pie ārsta, veikt izmeklējumus un, ja nepieciešams, ārstēties, jo aicinājums veikt profilaksi, nav izteikts caur draudiem, bet caur skaistumu.

Sievietēm ir jāsaprot, ka krūtis ir jāsaudzē gan jaunībā, tā arī visu turpmāko mūžu. Tikai tā var pilnvērtīgi saglabāt visa organisma veselību, dzīves gribu un prieku, spēju iemīlēt sevi, vēsta izstāžu kuratore.

Svarīgākais, ka fotogrāfijas skatītāju apbur, aizrauj un liek aizmirst par pasaulīgo. Un domājams, ka tās vairāk par visdažādākajiem reklāmas bukletiem pārliecinās sievietes skatītājas nebaidīties no ārstu pārbaudēm, no iespējamās diagnozes un iespējamās ārstēšanās.

Tas viss ir laicīgs un pārciešams, bet sievietes sūtība paliek pāri visam. Un tāda jau, šķiet, bija fotoizstādes būtība, norāda M. Ārente.

Izstāde skatāma līdz 8. jūnijam.