21.07.2012 20:52

Vija Vētra Siguldā atzīmē savus 69 ar pus gadus uz skatuves

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Gatavojoties 90. jubilejai, Vija Vētra aizvien apbur ar neizsīkstošo enerģiju, neparasto personību un izcilu dejas mākslu. Gatavojoties 90. jubilejai, Vija Vētra aizvien apbur ar neizsīkstošo enerģiju, neparasto personību un izcilu dejas mākslu. Elīna Kondrāte

Nedēļas garumā ar netradicionāliem mūzikas instrumentiem un krāšņo dejas pasauli jaunos mūziķus Siguldā iepazīstināja dejotāja un horeogrāfe Vija Vētra, kura nākamgad svinēs 90 gadu jubileju.

 

Iespēja apgūt svešzemju eksotisko deju mākslu V. Vētras uzraudzībā tika dota 10. Starptautisko meistarkursu "Jaunas dimensijas mūzikā" audzēkņiem Siguldas mākslu skolā "Baltais flīģelis". "Starptautiskajos meistarkursos piedalos jau devīto reizi. Esmu šeit pati vecākā," smaidot teic izcilā dejotāja un atklāj, ka neesot piedalījusies tikai pašos pirmajos meistarkursos Jaungulbenē, taču pirmo reizi jaunos audzēkņus mācījusi starptautiskajās meistarklasēs, kas notika Ogrē.

Viņa stāsta, ka Latvijā ik gadu dzīvo no maija līdz augustam. Un šis laiks allaž, arī šogad, ir ļoti radošs un piepildīts – jūnijā nodejots mākslinieces autorkoncerts "Dejas sirdspuksti", tiek pasniegtas meistarklases, iestudēti jauni deju uzvedumi. "Tomēr man vēl nebija gana, un iestudēju vēl trešo deju Siguldas senioru deju kolektīvam. Iepriekš jau biju iestudējusi viņiem vienu indiešu deju, pērn ‒ grieķu deju un vakar ‒ meksikāņu deju," stāsta dejotāja. "Darba ir pilnas rokas gan ar jauniem, gan ar veciem."

Savukārt nākamais gads māksliniecei solās būt īpašs – V. Vētra teic, ka jau sešus mēnešus ar vienu kāju ir savā 90. dzīves gadā un pašlaik uz skatuves dejo jau 69. gadu ar pusi. "Nākamgad arī apritēs 70 gadi, kopš esmu uz skatuves." Jau tagad tiek plānots jubilejas koncerts, kas notiks 2013. gada 13. jūnijā Latviešu Biedrības namā. Tajā piedalīsies gan V. Vētras deju grupa "Rituāls", gan horeogrāfa Agra Daņiļeviča deju grupa, kurai horeogrāfe pērn iestudējusi deju par austrāliešu aborigēnu leģendu. "Tagad šeit svinu savus 89 gadus ar pusi. Svinu arī to pusi, tas arī ir svarīgi," smaidot teic dejotāja.

Nedēļas garumā katru dienu V. Vētra audzēkņus iepazīstināja ar jogas, indiešu un grieķu dejas niansēm un burvību. Kustību papildināja arī neparastais afrikāņu mūzikas instruments kalimba, dzidri skanošais lietas koks, kā arī citi savdabīgi instrumenti.

"Gribēju parādīt jaunajiem mūziķiem arī netradicionālus, ne tikai klasiskos mūzikas instrumentus." Dejā audzēkņi gan uzklausīja pasniedzējas ieteikumus, gan varēja ļauties improvizācijai un savām sajūtām. Dalībnieki atzina, ka laiks kopā ar izcilo dejotāju paskrējis ātri, tomēr visi ir pagodināti un patiesi priecīgi par šādu iespēju apgūt deju pie leģendārās Vijas Vētras. Meistarklašu noslēgumā audzēkņi kopā ar mākslinieci un talantīgo čellistu Mārci Kuplo sniedza koncertu.