17.07.2012 16:38

Meistarkursos Siguldā meklē jaunas dimensijas mūzikā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Skolēni un pedagogi ar izcilā pianista Vestarda Šimkus, minimālisma klasiķa Filipa Glāsa, pēckara avangarda celmlauža Džona Keidža un citu skaņdarbiem jūlija priekšpēdējā nedēļā pieskandina koncertzāli "Baltais flīģelis", luterāņu baznīcu un pils dārzu.

10. Starptautiskie meistarkursi līdz 23. jūlijam notiek Siguldas mākslu skolā "Baltais flīģelis". To mērķis ir pilnveidot jauno atskaņotājmākslinieku muzicētprasmi, un tajos darbojas 100 mūzikas vidusskolu audzēkņi un mūzikas augstskolu studenti, mūzikas izglītības iestāžu jaunie skolotāji un citi interesenti no Latvijas un ārzemēm. Skolēni un pedagogi ir no desmit valstīm – ASV, Austrālijas, Francijas, Grieķijas, Japānas, Kanādas, Latvijas, Meksikas, Šveices un Vācijas. Meistarkursu vadītāju vidū ir pianisti Vestards Šimkus, Lauma Skride un Juris Žvikovs, vijolnieki Rasma Lielmane un Dzintars Beitāns, kontrabasists Einārs Upatnieks, klarnetists Mārcis Kūlis, saksofonists Oskars Petrauskis, sitaminstrumentālisti Rihards Zaļupe un Elīna Endzele, dejotāja Vija Vētra, komponisti Pēteris Plakidis, Andris Dzenītis, Selga Mence, Ēriks Ešenvalds. Lektoru skaitā būs arī Boriss Avramecs, Ināra Jakubone, Kaspars Putniņš, Rolands Kronlaks, Guntars Ķirsis, Gunda Vaivode un Edgars Raginskis.

Kā vēsta, skolas direktors Guntars Zvejnieks, meistarkursu pamattēma ir "Jaunās dimensijas mūzikā", tādēļ īpaša uzmanība pievērsta vizuālās un skatuves mākslas, jaunu mūzikas tehnoloģiju, dažādu mūzikas un mākslas stilu mijiedarbības un citu ārpusmuzikālu elementu meklējumiem.

Atklāšanas koncertā 16. jūlijā "Baltajā flīģelī" skanēja F. Glāsa skaņdarbi no opusa "Četras daļas divām klavierēm", Dž. Keidža "Sonātes un interlūdijas preparētām klavierēm" un V. Šimkus "Melnais čarlstons".

Ansamblis no ASV "Vir2ual" iecerējis atskaņot fragmentus no Dž. Keidža "Dziesmu grāmatu" cikla. 21. jūlijā pulksten 19 "Baltajā flīģelī" notiks koncerts, kurā amerikāņu skaņu mākslas novatora muzikālā iestudējuma daļu režisēs Metropolitēna operas asistente Anna Etsuko Tsuri. Meistarkursu dalībnieku koncertos būs iespēja noklausīties mūsdienu latviešu un citu komponistu skaņdarbus solistiem un dažādiem kameransambļiem, kā arī kamerorķestrim diriģenta Normunda Dreģa vadībā un kamerkorim diriģentu Jāņa Baltiņa un Anitas Kuprisas vadībā.

17. jūlijā pulksten 19 "Baltajā flīģelī" gaidāms meistarkursu vadītāju un viesu koncerts klarnetista Sigurda Circeņa piemiņai; 18. jūlijā pulksten 19 – "Beztalantu vakars"; 19. jūlijā pulksten 14 – bērnu kameransambļu koncerts. Uzstāšanās notiks arī 19. un 20. jūlijā pulksten 19 (pēdējā – ar džeza daļu). 22. jūlijā pulksten 11 meistarkursu dalībnieki muzicēs Siguldas Jaunās pils dārzā, bet pulksten 12 – Siguldas evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Svētdien pulksten 16 "Baltajā flīģelī" gaidāms programmas noslēguma koncerts, bet 25. jūlijā pulksten 20 Džona Keidža mūzikas vakars Spīķeru koncertzālē Rīgā.

Uz visiem koncertiem Siguldā ieeja bez maksas.