12.02.2017 11:40

Kņada ap "Māras zemi" pierimusi. Kas būs tālāk?

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Kņada ap "Māras zemi" pierimusi. Kas būs tālāk? LNKC un no privātā arhīva

Nupat pierimusi kņada ap Latvijas simtgadei radītā deju lieluzveduma "Māras zeme" ieceres detaļām. Pretrunas radušās par dejām, ar kurām paredzēts parādīt padomju laiku. Tāpat pret uzvedumam domāto tērpu finansēšanu iebilda vairākums pašvaldību. Nu nolemts, ka pašvaldībām tie tomēr nebūs jāfinansē.

Par to, kāds tad ir "sausais atlikums", lūdzām pastāstīt deju kolektīvu vadītājus no Pierīgas.


Uzreiz vajadzēja visu izrunāt

Lauris Siliņš, Babītes deju kolektīva "Dārta" vadītājs

"Mūsu kolektīvā ir vairāk nekā 50 dejotāju, un mēs pašlaik mācāmies septiņas Latvijas simtgadei veltītā uzveduma "Māras zeme" dejas. Tās, protams, vēl ir jāpulē, bet viss būs kārtībā.

Ja pieminam tās diskusijas, kas izskanējušas saistībā ar deju iestudējumu "Māras zeme", kā informāciju tehnoloģiju speciālists sadalīšu visas iesaistītās puses četrās grupās. Pirmais šajā ķēdē ir pasūtītājs. Šoreiz tā ir valsts, pareizāk sakot ‒ Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Tad ir piegādātājs jeb "Māras zemes" uzveduma koncepcijas veidotāju grupa, tad ‒ testētājs jeb cilvēki, kuri domāja par uzveduma horeogrāfiju, un visbeidzot ‒ produkta saņēmēji, kas brīdī, kad bija nolikti fakta priekšā, sāka izteikt neapmierinātību.

Ja, sākot jau ar semināru Ogrē, visi šīs ķēdes dalībnieki nebūtu runājuši kuluāros, it kā no kaut kā baidoties, bet godīgi būtu visu pārrunājuši publiski, nekādu karu sociālajos tīklos un televīzijā nebūtu bijis. Vienkārši vajadzēja vairāk ieklausīties speciālistos.

Manuprāt, uzvedums, pamainot tikai dažas nianses Jura Kulakova mūzikā, kas varētu raisīt savdabīgas asociācijas tiem, kuri kādreiz dienējuši Padomju armijā, skatītājiem patiks. Savukārt spēcīgajiem deju kolektīviem vienmēr ir iespēja līdztekus obligātajām dejām dejot arī tās, kas pašiem labāk patīk. Protams, ir dejas, kuras var nedejot nemaz.

Savukārt gatavošanās Deju svētkiem ir tikai viens no mūsu mērķiem, jo lielākajai daļai dejotāju svarīgāka ir tā ikdienas kopā būšana un bauda, ko gūstam dejojot."

Galvenais jau ir paši svētki

Terēza Jozefa, Ropažu tautas deju kolektīva "Cielava" vadītāja

"Viss, kas saistīts ar Latvijas simtgadei veltīto deju uzvedumu "Māras zeme", mums, dejotājiem, sākās pērn augustā ar semināru Ogrē. Pati tajā klāt nebiju, bet kolēģi lielu sajūsmu par piedāvāto ideju nepauda. Dzirdēju viedokļus, ka uzvedums, viņuprāt, iecerēts tāds padrūmāks, saistīts ar vēsturi, bet dejotājiem svētkos parasti gribas kaut ko priecīgāku, taču nekādu noliegumu arī nedzirdēju.

Tāpat nekādi būtiski iebildumi pret "Māras zemes" iestudējumu netika celti arī seminārā oktobrī, kad deju kolektīvu vadītāji mācījās deju soļus. Varbūt vēlāk, aizbraukuši mājās, viņi visu pārdomāja, un tad radās cita izpratne par gaidāmo uzvedumu.

Runājot par dejotāju tērpiem, mēs gribējām dejot savos arheoloģiskajos tautastērpos, jo tie ir praktiskāki – noder arī citos koncertos ‒, bet būs jādejo apdrukātajos. Iespējams, uzvedumā būs īpašas gaismas, kas tos padarīs pievilcīgākus. Varbūt tie labāk izskatīsies kopā ar tautiskām rotām.

Pašlaik "Cielavas" dejotāji mācās "Māras zemes" dejas, jo galvenais taču ir paši svētki. Citreiz noteikti būs uzvedums, kurā būs vieta arī latviešu tautas dejām no zelta fonda, tad dejosim tās. Un vēl jau ir jāsaprot, ka ideālu Deju svētku, kuros simtprocentīgi visas dejas visiem patiktu, mums nekad nav bijis un nebūs."

Būs jāiemācās arī kaut kas jauns

Anita Preciniece, Carnikavas jauniešu deju kolektīva "Abi divi" līdzvadītāja

"Tagad jau ņemšanās ap "Māras zemes" deju uzvedumu ir pierimusi un deju kolektīvi pamazām mācās tās dejas, kas būs jādejo Latvijas simtgades uzvedumā. Tomēr visas dejas, kas būs jādejo, līdz pašiem dejotājiem vēl nemaz nav nonākušas. Vēl nav pilnīgi skaidrs, kādas tās būs. Tātad deju uzvedums vēl ir tapšanas stadijā.

Pieminot skandālus, kas raisījās ap uzvedumu "Māras zeme", sākšu ar to, ka dejas tajā tik tiešām ir dažādas, un pirmajā brīdī šķiet, ka nemaz nav latviešu dejas, taču tā gluži nav, lai gan, vienu otru iestudējot, jāiemācās arī kāda jauna kustība, tātad kaut kas cits, ne tikai tradicionālie polkas soļi.

Taču lielāku nervozitāti, es pat sacītu ‒ vieglu paniku, ir radījis deju skaitliskais apjoms, kas jāiznes A un D grupas dejotājiem. Pirmie ir jauniešu deju kolektīvi, otrie – vidējās paaudzes dejotāji, kuri agrāk dejojuši jauniešu deju kolektīvos.

Es ceru, ka kopumā Deju svētku lieluzvedums "Māras zeme" izdosies un būs svētki gan skatītājiem, gan pašiem dejotājiem. Iespējams, kāds snobs sarauks degunu, bet tā ir vienmēr. Galvenais, lai nebūtu tā, ka ejam nevis priecāties par dejošanu, bet skaitīt, cik dziedātāju ir paģībuši, kā tas bija pēdējos Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos."

Ir laiks, kuru cilvēki negrib pārdzīvot pat uz skatuves

Iveta Pētersone-Lazdāne, ādažniece, deju kolektīva "Daiļrade" mākslinieciskā vadītāja

"Tas, ko pavisam nesen Latvijas mediju auditorija uzzināja par Latvijas simtgadei veltītā deju lieluzveduma "Māras zeme" tapšanu, ir vislabākais piemērs tam, pie kā noved komunikācijas problēmas. Sociālajos tīklos parādījās negāciju plūsma, kas aizrāva līdzi arī cilvēkus, kam par šo deju lieluzvedumu vispār nebija nekāda priekšstata.

Tātad: radošā grupa, kuras piedāvājums tika atzīts par labāko, veido deju uzvedumu "Māras zeme", kurā iecerēts parādīt latviešu nācijas vēsturi četros laikposmos, un viens no tiem ir laiks, kas aptver strēlnieku gaitas un padomju gadus. Tieši šis vēstures posms, kas saistās arī ar Jura Kulakova mūziku, izsaucis visvairāk pretrunu tieši no vidējās paaudzes cilvēku puses, kuri šo laiku vairs nevēlas pārdzīvot. Tāpēc arī ir norādes, ka Deju svētku uzvedumā ir jābūt dejām, kuras gribas izdejot ar prieku.

Taču, cik zinu, XVI Deju svētku lieluzveduma "Māras zeme" mākslinieciskās koncepcijas autori – mākslinieciskie vadītāji Jānis Ērglis un Jānis Purviņš, režisors Elmārs Seņkovs un scenogrāfs Reinis Suhanovs ‒ sadarbībā ar Dziesmu un deju svētku rīkotāju ‒ Latvijas Nacionālo kultūras centru – sola pilnveidot gan lieluzveduma repertuāru, gan mākslinieciskos risinājumus. Arī deju repertuārā tiks veikti visi nepieciešamie precizējumi un papildinājumi, bet oktobra beigās noslēgsies deju lieluzveduma koprepertuāra izveide."