10.02.2017 11:41

Turaidā norisināsies rakstniecei Astrīdai Beinārei veltīti atceres pasākumi

Autors  Anda Skuja, Turaidas muzejrezervāta Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Turaidā norisināsies rakstniecei Astrīdai Beinārei veltīti atceres pasākumi www.turaida-muzejs.lv

Pagājušā gada rudenī, 10. novembrī, aizsaulē aizgāja izcila un spoža personība, ilggadēja Turaidas muzejrezervāta sadarbības partnere un draugs, rakstniece, skolotāja, siguldiete Astrīda Beināre. Šogad, 14. februārī, Astrīdai Beinārei pienākusi 80. dzimšanas diena.

Turaidas muzejrezervāts 14. februārī plkst. 13.00 aicina visus Astrīdas Beināres talanta cienītājus, draugus un paziņas, kopīga darba veicējus un draugus uz pasākumu "Rakstniecei Astrīdai Beinārei – 80".


Atceres pasākums iesāksies plkst. 13.00 ar piemiņas brīdi un svecīšu aizdegšanu Astrīdas Beināres atdusas vietā Siguldas kapsētā. Plkst. 14.00 Turaidas baznīcā ikviens aicināts piedalīties svētbrīdī, kuru vadīs Krimuldas evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Juris Austris Rāviņš un Turaidas evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Didzis Seržāns. Atklājot Astrīdas Beināres vitālo, romantisko, priekpilno, ticības caurstrāvoto attieksmi pret dzīvi, aktrise un režisore Ārija Liepiņa-Stūrniece kopā ar mūziķiem ievedīs rakstnieces kultūrvēsturiskā romāna "Rīgas Dievmātes klosteris" pasaulē.

Plkst. 15.00 Turaidas muižas pārvaldnieka jaunajā dzīvojamā mājā sāksies atceres pasākums "Rakstniecei Astrīdai Beinārei – 80". Pārdomās par rakstnieci un viņas devumu kultūrā dalīsies Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne, LU Teoloģijas fakultātes Baznīcas un reliģiju vēstures katedras docents Andris Priede un literatūrzinātnieks Viesturs Vecgrāvis. Atmiņu stāstus atklās Astrīdas Beināres tuvinieki un laikabiedri, akcentējot viņas personību, tikšanās brīžu vienreizīgumu un rakstnieces ietekmi katra pasaules uztverē.

Astrīdas Beināres draudzība ar Turaidas muzejrezervātu, jo īpaši ar direktori Annu Jurkāni, aizsākās 2004. gadā. Rakstniecei bija nerimstoša interese par Gaujas lībiešiem, valdnieku Kaupo un Līvenu dzimtu paaudžu paaudzēs. Sadarbība un draudzība pārtapa kultūrvēsturiskos romānos, triloģijā "Sakāve vai uzvara". Pirmais romāns "Kaupo un svētais Grāls" (2006) tika izdots arī vācu valodā un guva Vācu ordeņa lielmestra atzinību; otrais romāns "Asinsbalss: firsts Anatols Līvens. Romāns – varbūtība" iznāca 2011. gadā un trešais romāns "Portrets" vēstīja par viņas draudzību ar Vilhelmu Līvenu.

Astrīda Beināre regulāri ciemojās Turaidā un Siguldā, izrādot patiesi dziļu interesi par kultūrvēsturisko mantojumu, apvienojot sen aizgājušos gadsimtus ar mūsdienām mākslinieciskā un misticiskā tvērumā.

Vispazīstamākais Astrīdas Beināres darbs ir kultūrvēsturisks romāns par 16.gadsimta Rīgas vācu mūķeni Annu Notkenu "Rīgas Dievmātes klosteris", kas publicēts 1992. gadā, tulkots vācu, angļu, poļu un japāņu valodā un guvis katoļu baznīcas atzinību. Romāns izdots arī kā luga un pēc tā motīviem uzņemta filma "Anna"(1996). Viņas radošajā biogrāfijā ir daudz citi literārie darbi un publikācijas, ar kurām varēs iepazīties Turaidas muzejrezervāta krājuma izstādē "Astrīdai Beinārei – 80. Turaida. Kaupo. Mantojums", kas veidota sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku un Siguldas novada bibliotēku.