16.07.2012 12:10

Foto: Daugavas svētki Ikšķilē paiet filmas "Pūt, vējiņi!" zīmē

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

14. jūlijā Daugavas svētku ietvaros Ikšķilē gan krastmalā, gan svētku uzvedumā sen aizmirstas emocijas atmodināja sastapšanās ar pirms 40 gadiem uzņemto filmu "Pūt, vējiņi!".

Atkal kā Baiba un Uldis ar svētku apmeklētājiem runāja populārie aktieri Esmeralda Ermale un Ģirts Jakovļevs. Ar viņiem kopā bija kori un dejotāji no novadiem Daugavas krastos – Ikšķiles, Salaspils, Ogres un Rīgas. "Raiņa tēli ir simboliski, ļoti ietilpīgi, katram likts mitoloģisks pamats: Daugava – veļu upe, Uldis – lietus un vējš, Baiba – zeme, kluss rīts," uzsver režisors Miervaldis Mozers. "Daugavas svētki ir brīnišķīga iespēja radīt arī jaunas, mūsdienīgas tradīcijas."

Svētku priekšpusdienā gājējiem un braucējiem kalnā aiz estrādes atklājās raibs un pievilcīgs skats – mākslinieku plenērs, arī kā cieņas apliecinājums šo svētku iniciatoram, gleznotājam, profesoram Jānim Kugam. Ne mazāk interesanti bija Daugavmalā, kur laivu parādi kuplināja saderinātie un jaunlaulātie, piedaloties īpašā "gredzena" braucienā.

Jāpiebilst, ka pirmie Daugavas svētki notika 1931. gada jūlija pirmajā svētdienā, un pēc Kultūras biedrības atjaunošanas 1989. gada 2. jūlijā ar Kultūras fonda atbalstu tradīcija atkal ieguvusi atbilstošo saturu un vērienu, informē Ikšķiles Kultūras biedrības priekšsēdētāja Lelde Sāmīte.