11.07.2012 16:00

"Saulkrasti Jazz" jubilejā – pilnas meistarklases un mūziķi no puspasaules

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mūzikas žurnālists Valērijs Kopmans (no kreisās), Saulkrastu mērs Ervīns Grāvītis, festivāla vadītāji Raimonds Kalniņš un Tālis Gžibovskis un tirdzniecības centra „Origo” saimnieks Aleksandrs Ņemirovskis sola krāsainu džeza nedēļu.   Mūzikas žurnālists Valērijs Kopmans (no kreisās), Saulkrastu mērs Ervīns Grāvītis, festivāla vadītāji Raimonds Kalniņš un Tālis Gžibovskis un tirdzniecības centra „Origo” saimnieks Aleksandrs Ņemirovskis sola krāsainu džeza nedēļu. Mārtiņš Zviedris

15. Saulkrastu džeza festivālā pirmoreiz sarīkojuma vēsturē piedalīsies seši bigbendi. Šā gada džeza svētku nedēļā uzstāsies apmēram 40 muzikālās vienības.

"Saulkrasti Jazz" festivāls, kas norisināsies no 16. līdz 21. jūlijam, šogad atzīmēs 15 gadu jubileju un piedāvās gan koncertus meistarklašu mītnes vietā atpūtas kompleksā "Minhauzena Unda", gan bezmaksas koncertus Saulkrastu centrā un uz "Origo" vasaras skatuves Stacijas laukumā Rīgā. (Galvaspilsētā 12. un 19. jūlijā pulksten 17 būs iespēja satikt pusaudžu džezmeņus no Krievijas, un, kā piebilst tirdzniecības centra "Origo" vadītājs Aleksandrs Ņemirovskis, iespējami arī pārsteigumi.)

Koncerti "Minhauzena Undā" no 16. līdz 21. jūlijam notiks katru dienu pulksten 20, izņemot ceturtdienu un sestdienu, kad tie sāksies pulksten 19. Saulkrastu centrā, jaunizbūvētajā Saules laukumā pie Bīriņu un Ainažu ielu krustojuma festivāla norises katru dienu paredzētas pulksten 15.

Festivāla direktors Raimonds Kalniņš atklāj, ka norises tradicionālajās meistarklasēs sitaminstrumentu, vokāla, klavieru, pūšaminstrumentu, ģitāras un basģitāras spēli šogad mācīs pedagogi no ASV, Turcijas Nīderlandes, Norvēģijas, Itālijas, Lietuvas un Izraēlas.

Skolotāju vidū būs Nahums Pereferkovičs, atzīts pianists, kas dzimis 1945. gadā Rīgā, bet jau sen dzīvo Izraēlā un dzimtenē nav bijis 40 gadus.

"Vienīgais īstais džeza festivāls Latvijā, neatkārtojama atmosfēra. Visi ir kā viena ģimene – mūziķi ar vārdu, jaunieši, bērni..." tā par "Saulkrasti Jazz" saka džeza žurnālists Valērijs Kopmans.

Meistarklašu studenti šogad pieteikušies ne tikai no Igaunijas, Lietuvas un Krievijas (no austrumu kaimiņvalsts meistarklasēs šoreiz pieteicies vesels bigbends), bet arī no Norvēģijas, Gruzijas un Baltkrievijas.

Pēc R. Kalniņa teiktā, uz meistarklasēm jau pieteikušies vairāk nekā 100 audzēkņu. Nodarbību laikā viņi dzīvos vai nu viesnīcā, vai arī telšu pilsētiņā. Ja nepretendē uz pārpildītajām bundzinieku un pūšaminstrumentālistu meistarklasēm un ir gatavi nakšņot teltīs, uz nometni vēl var pieteikties.

Runājot par festivāla koncertprogrammu, "Saulkrasti Jazz" mākslinieciskais direktors Tālis Gžibovskis īpašu uzmanību pievērš Olas Onabules – Londonā dzīvojoša pieredzējuša nigēriešu "soul-jazz" mūziķa – uzstāšanās reizei noslēguma koncertā "Minhauzena Undā" sestdien, 21. jūlijā.

"Mūziķu cirks – tas, iespējams, nebūtu īstais apzīmējums, bet tuvu tam ir," T. Gžibovskis teic par piektdienas, 20. maija, koncerta viesu – nīderlandiešu dueta "The Drumbassadors" – atraktīvo bungu šovu. Tajā pašā, vakarā, uz "Undas" brīvdabas skatuves kāps berlīniešu "grovy-funk" projekts "Mo'Blow" un Latvijas saksofonists Deniss Paškēvičs – šoreiz kopā ar dāni Kristianu Franku. Pazīstami pašmāju mūziķi festivālā uzstāsies arī citās dienās. Piemēram, otrdien "Minhauzena Undā" muzicēs talantīgā taustiņinstrumentālista Raimonda Macata kvintets, kura aranžējumos svarīga vieta ir mutes harmonikām, bet ceturtdien meistarklašu pedagogi uzstāsies kopā ar "Mirage Jazz Orchestra". Festivāls ir izaudzis no Baltijas Bundzinieku saieta, un jubilejas nedēļas ceturtdienas vakara koncertnorises ievadīs sitaminstrumentālistu konkurss.

Ar visu festivāla programmu var iepazīties tā mājaslapā.