26.10.2016 13:37

Šonedēļ "No Rozentāla" un citas izrādes Pierīgā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

29. oktobrī plkst. 18.00 kultūras centrā "Berģi" varēs redzēt izrādi "No Rozentāla", kas papildina izcilā latviešu gleznotāja Jaņa Rozentāla (1866–1916) 150. jubilejas gada norises.

Izrāde tapusi ciklā par Latvijas māksliniekiem "Kolekcija. Viencēlieni. Klasiķi pirms klasikas". Tajā piedalās Valmieras teātra aktrise Rūta Dišlere un aktieris un režisors Jānis Znotiņš. Scenogrāfiju un kostīmus veidojusi Liene Pavlovska, bet dramaturģiskā materiāla autors ir Ivo Briedis.

Iecere īstenot izrādi par gleznotāju Jani Rozentālu ir bijis likumsakarīgs turpinājums Mūzikas un mākslas atbalsta fonda iestrādnēm un jau īstenotajām izrādēm šajā virzienā – veidot stāstus teātra valodā par spilgtām personībām Latvijas kultūrā un mākslā.

Režisore Paula Pļavniece stāsta: "Izrāde veidota, lasot mākslinieka saraksti ar laikabiedriem un domājot par vēstulēs paustajiem jautājumiem. Vai ir piepildījies Jaņa Rozentāla sapnis par Latviju? Kādi bija latvieši Jaņa Rozentāla gadsimtu mijā uzņemtajās fotogrāfijās? Izrāde ir... neparasta lekcija, ko vada pats mākslinieks un viņa dzīvesbiedre Elija Forsele, skanēs šā pāra iemīļotās dziesmas un būs iespēja fotografēties ar skatītājiem."

Izrādes dienā ar izrādes biļeti ir iespējams apskatīt izstādi "Janis Rozentāls (1866–1916). Māksla un tehnika" Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Ieeja izstādē no 18.00.

Ciklā par Latvijas māksliniekiem jau bijušas vairākas izrādes – 2008. gadā tapa izrāde par preses karalieni Emīliju Benjamiņu "Benjamiņa. Kā dzīvot modernam cilvēkam", bet 2010./2012. gadu sezonā izrādīta skatītāju un nozares speciālistu cildināta izrāde par gleznotāju Jāni Pauļuku "Pauļuks. Rāmji" un atjaunotā izrāde "Parīze–Rīga–Parīze" par izcilo mākslinieku pāri Rūdolfu un Elvīru Piņņiem. 2014. gada sākumā izstāžu zālē "Arsenāls" pirmizrādi piedzīvoja izrāde par gleznotāju un grafiķi Kārli Padegu "PADEGS un PADEGS", bet 2016. gada sākumā – izrāde par gleznotāju Ugu Skulmi "Uga Skulme. Ceļojums uz vietas".

Piektdien un sestdien Pierīgā būs iespēja apmeklēt arī citas izrādes.

28. novembrī plkst. 11.00 Ulbrokas kultūras namā un plkst. 15.00 Upesleju dienas centrā viesosies Liepājas Leļļu teātris ar izrādi "Kā zaķis par zaķi brauca", kas veidota pēc latviešu tautas pasakas motīviem.

28. oktobrī plkst. 19.00 Mārupes kultūras namā uzstāsies aktieris un TV šova "Izklausies redzēts!" uzvarētājs Kristaps Rasims, kurš iepazīstinās ar savu muzikālo monologu "Personības dalīšanās".

29. oktobrī plkst. 12 00 Ikšķiles tautas namā būs iespēja noskatīties muzikālu pasaku ar jokiem "Princese uz zirņa", kurā asprātīgā veidā tiks stāstīts par to, kas notiek, ja bērnus pārmērīgi lutina un izdabā visām viņu vēlmēm.