07.09.2016 13:10

Dzejas dienu laikā Jūrmalā notiks konference, "garatirgus" un dzejas maratons

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

No 9. līdz 21. septembrim Raiņa un Aspazijas pilsētā Jūrmalā norisināsies tradicionālie Dzejas dienu pasākumi. Šogad ikgadējā starptautiskā literatūras festivāla moto ir "Dzeja pavedina". Dzejas dienu laikā būs daudz ar dzeju saistītu pasākumu gan pieaugušajiem, gan jauniešiem un bērniem.

Kā informēja pilsētas pašvaldībā, Dzejas dienām veltīti sarīkojumi Jūrmalā notiks pie Raiņa priedēm, Horna dārzā Majoros, Kauguru kultūras namā, Aspazijas mājā, kā arī Raiņa un Aspazijas vasarnīcā un pilsētas bibliotēkās.


Atklāt dzejnieku radošuma sinerģiju, stiprināt daili sevī

8. septembrī plkst. 10.00 Majoru vidusskolā, Rīgas ielā 3, jau septīto gadu notiks konference "Jūrmala – Raiņa un Aspazijas pilsēta". Konferences tēma – "Personība. Radošuma mijiedarbība". Konferencē uzstāsies Ilga Kušnere ar referātu "Aspazijas bērnības autobiogrāfija "Zila debess zelta mākoņos" – atslēga radošās domas veicināšanai", Ināra Andžāne ar pētījumu "Aspazijas un gleznotājas Emīlijas Gruzītes radošie krustceļi" un Rita Riekstiņa ar apkopojumu "Aspazijas un Raiņa jubilejas gads – Jūrmalas kultūras radošā vertikāle".

Konferences laikā notiks trīs radošās klases: "Radi. Tu vari", ko vadīs pedagoģe, izaugsmes trenere Ilga Kušnere, radošā klase "Dzejas skaņa", ko vadīs mūziķe, gongu meistare Dace Straume, kā arī "Vārds un kustība", ko vadīs horeogrāfe, dejotāja Alise Putniņa.

Dzejas mūzika

9. septembrī plkst. 19.00 Kauguru kultūras namā, Raiņa ielā 110, notiks Dzejas dienu sarīkojums "Dzejas mūzika", kur uzstāsies divi radoši, talantīgi Latvijā labi pazīstami jūrmalnieki – Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris, Latvijas Literatūras Mūža balvas laureāts dzejnieks un atdzejotājs Leons Briedis un dziedātājs, komponists, leģendārās grupas "Menuets" solists Adrians Kukuvass.

Sarīkojumā piedalās arī dzejnieks Adrians Briedis-Makovejs un mūziķis Normunds Puriņš. Dzejas dienās dzirdēsim dzejas lasījumus autoru izpildījumā, skanēs Adriana Kukuvasa dziesmas ar Leona Brieža un Adriana Brieža-Makoveja vārdiem. Gaidāms arī dziesmas "Mēs viens otram" pirmatskaņojums.

"Lakstīgalas vārdnīca. Putnu balsis dabā un dzejā" Raiņa un Aspazijas vasarnīcā

Dienu pirms Raiņa dzimšanas dienas, 10. septembrī, plkst. 10.00 jaunatvērtā Raiņa un Aspazijas vasarnīca Majoros, J. Pliekšāna ielā 5/7, aicina ģimenes ar bērniem uz sarīkojumu "Lakstīgalas vārdnīca. Putnu balsis dabā un dzejā". Dzejas dienu sarīkojumā piedalīsies dzejniece Inese Zandere un ornitologs Edmunds Račinskis. Tikšanās būs veltīta putnu balsu iepazīšanai dabā un literārajā atveidojumā – gan Raiņa un Aspazijas dzejā, gan folklorā, gan mūsdienu latviešu dzejnieku darbos.

"Rudens gaRatirgus"

Slokas vecajā tirgus laukumā 10. septembrī no plkst. 12.00 līdz 16.00 notiks "Jautrais rudens gaRatirgus". Par svētkiem parūpējies Alberta Kronenberga pasaku tēls Ezītis un Ezīša draugi. Gadatirgus gan tiks pārvērsts par gaRatirgu, un tirgošanās vietā tiks piedāvāta mainīšanās ar grāmatām un rotaļlietām, darbosies "Kronenberga Ezīša skola", koncertā uzstāsies Kauguru kultūras nama radošie kolektīvi, Jūrmalas Mūzikas vidusskolas audzēkņi un pedagogi, bet Slokas pamatskolas radošie jaunieši parādīs A. Kronenberga pasakas "Pieci kaķi" izrādi.

Dzejas lasījumi "No klasikas līdz mūsdienām" Horna dārzā

10. septembrī plkst. 17.00 būs iespēja baudīt Dzejas dienu pasākumu „No klasikas līdz mūsdienām" Horna dārzā Majoros, Jomas ielā 35. Sarīkojumā skanēs dzejnieka Antona Bārdas (1891–1981) dzeja aktieru Anitas Grūbes un Pētera Vilkastes lasījumā. Sarīkojumā muzikālo fonu veidos tautisko melodiju apdares Initas Āboliņas (akordeons) izpildījumā, kam stabuli piespēlēs Elīna Līce.

Pasākuma otrajā daļā būs iespēja dzirdēt mūsdienu dzeju jauno dzejnieku izpildījumā. Mūsdienu dzeju bērniem lasīs Ieva Samauska, bet dzeju pieaugušajiem - jaunais dzejnieks Emīls Buiķis un jūrmalniece Elīna Līce. Dzejas lasījumus pavadīs mūsdienu melodijas Initas Āboliņas (akordeons) un Ingus Feldmaņa (ģitāra) izpildījumā.

Dzejas maratons "Jūsu ir tā sirds un mīla..." pie Raiņa priedēm

Latviešu dzejas maratons "Jūsu ir tā sirds un mīla..." izskanēs 12. septembrī plkst.13.00 pie Kristapa Gulbja veidotā vides objekta "Raiņa priedes" Amatas iela galā Pumpuros, kur pulcēsies gan latviešu dzejas jaunākās un vidējās paaudzes pārstāvji, gan dzejas cienītājiem jau pazīstami vārda mākslinieki.

Dzejnieku jaunāko paaudzi pārstāvēs Agrita Grīnvalde un Gints Dreimanis. Sarīkojumā varēs dzirdēt Latvijas Literatūras gada balvu debijā 2016. gadā laureātes Elīnas Bākules-Veiras dzejas lasījumus. Dzejas lasījumos skanēs arī jūrmalnieces, dzejnieces un mūziķes Elīnas Līces balss, kura pasākumā gan lasīs dzeju, gan radīs muzikālas noskaņas. Dzirdēt varēs arī Riharda Bargā, kas zināms kā latviešu literatūras liriskais provokators, dzejatziņas. Bet dzejnieks un jauno autoru kurators Eduards Aivars iepazīstinās ar pēdējā laikā tapušajiem dzejoļiem.

Ārvalstu dzejnieki Aspazijas mājā

Pasākumā "Laimīgie dzer kafiju un lasa dzeju" 15. septembrī plkst. 18.00 Aspazijas mājā Dubultos, Z.Meierovica prospektā 18/20, viesosies ārvalstu dzejnieki un viņu daiļrades atdzejotāji latviešu valodā. Lietuviešu dzejnieks, dramaturgs un esejists Rolands Rastausks, Lietuvas Valsts prēmijas laureāts.

Dzejniekam pasākumā pievienosies leģendārais lietuviešu džeza mūziķis, perkusionists Arkādijs Gotesmans. Rumāņu dzejnieks Klaudio Komartins ir starptautiska dzejas žurnāla vadītājs un redaktors. Viņa dzeja tulkota vācu, angļu, franču, spāņu, zviedru, flāmu, japāņu, korejiešu un citās valodās. Aspazijas mājas viesis būs arī dzejnieks Džeimss Hopkinss no ASV.