15.08.2016 12:20

Saulkrastos būs svētki ērģeļmūzikas cienītājiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saulkrastos būs svētki ērģeļmūzikas cienītājiem www.saulkrastubaznica.lv

Vēl pavisam nesen Saulkrastos mūzikas cienītājus priecēja festivāls "Jaunie Latvijas kamermūziķi Saulkrastiem". Bet nu klāt jauns saldais ēdiens – šīs nedēļas beigās Pēterupes evaņģēliski luteriskajā baznīcā noritēs gadskārtējās Saulkrastu ērģeļmūzikas dienas.

Šoreiz trijos koncertos būs iespēja ieklausīties gan Latvijā labi zināmu mākslinieku sniegumā, gan iepazīt ārvalstu ērģelniekus.

Pirmajā koncertā 19. augustā plkst. 20.00 baznīcā muzicēs Evita Zālīte (vokāls) un Ilona Birģele (ērģeles). Koncerta ietvaros skanēs skaņdarbi ērģelēm solo un dziesmas ar ērģeļu pavadījumu. Klausītāji varēs dzirdēt latviešu mūziku, kā arī skaistākās pasaules klasiķu garīgās dziesmas un skaņdarbus ērģelēm. Programmā ir iekļauta Dž. Arkadelta, J.S. Baha, M. Rēgera, K. Sensānsa, J. Vītola, J. Kalniņa, P. Barisona, R. Jermaka, A. Krilovas u.c. komponistu mūzika.

Mūziķes ir sadarbojušās 2013. gadā, sagatavojot jubilejas koncertu Rīgas Sv. Jēkaba Katedrāles ērģeļu simtgadei, kā arī kopīgi izveidoja koncertprogrammu starptautiskajam ērģeļmūzikas festivālam "Rīgas Doms" 2013. gada jūnijā Rīgas Doma katedrālē. Aizvadītā gada nogalē mūziķes piedalījās koncertu cikla "Dievmātes skatiens" tapšanā un sniedza vairākus koncertus Latvijas reģionos. 2016. gada pavasarī ir tapis projekts "O CRUX AVE", ar ko mūziķes priecēja klausītājus Piņķos, Lielvārdē un Rīgā.

20. augusta vakarā plkst. 22.00 uzstāsies ērģelnieku duets no Krievijas – Deniss Mahaņkovs un Dina Ikhina, turklāt nakts koncerta laikā būs iespēja to klausīties gan baznīcā, gan baznīcas dārzā, vērojot tiešraidi uz lielā ekrāna.

Abi mūziķi ieguvuši laureāta diplomus dažādos starptautiskos jauniešu pianistu un ērģelnieku konkursos, koncertējuši gan kā solisti, gan ansambļos kā Krievijā tā ārvalstīs. 2014. gadā Deniss Mahaņkovs arī bijis viens no dalībniekiem vasaras koncertu sērijā, kas veltīta Svētās Trīsvienības Liepājas baznīcas ērģeļu atjaunošanai.

21. augustā 10.00 rīta dievkalpojuma laikā muzicēs dziesminieks Haralds Sīmanis un ērģelnieks Jānis Pelše.

Ieeja koncertos baznīcā – ar īpašiem bezmaksas ielūgumiem, kurus var saņemt tikai Saulkrastos – kultūras namā "Zvejniekciems" un Saulkrastu sporta centrā pie administratoriem, kā arī Saulkrastu Tūrisma informācijas centrā, sākot no 15. augusta.