10.08.2016 11:36

Murjāņos un Salaspilī varēs baudīt brīvdabas kino

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Murjāņos un Salaspilī varēs baudīt brīvdabas kino Juris Zīģelis

Turpinot jau iesākto tradīciju, šonedēļ Imanta Ziedoņa muzejā Murjāņos, kā arī "Rīgavas" Mūzikas un mākslas dārzā Salaspilī kino cienītājiem būs iespēja noskatīties filmas īpašos brīvdabas seansos.

Piektdien plkst. 20.00 Imanta Ziedoņa vasaras mājas "Dzirnakmeņi" pagalmā (lietus gadījumā – klētī) demonstrēs režisores Santas Skuteles dokumentālo filmu "Kvanta kods". Pirms seansa paredzēta tikšanās ar vakara viesi un filmas varoni, fiziķi un apbalvojuma "Laiks Ziedonim 2014" laureātu Vjačeslavu Kaščejevu.


Viņš tiek raksturots kā cilvēks, kurš vienlaikus ar elektronu skaldīšanu laboratorijā ir sapņotājs, skolotājs, sociāli aktīvs un pilsoniski domājošs vīrs un tēvs, kurš meklē saikni ar Visvareno. Viņam piemīt unikāla spēja popularizēt zinātni sabiedrībā un atraktīvi izskaidrot vissarežģītākās fizikas norises. Vjačeslava enerģija, darbi un personība aizrauj daudzus: visuma noslēpumi, melnie caurumi, kvantu mehānikas pētījumi, fizikas paradigmas prāta abstrakcijas un starptautiskā sadarbība ar zinātniekiem visā pasaulē. Jāpiezīmē arī, ka Vjačeslavs kopā ar fondu "Viegli" rīkojis jaunrades iedvesmas nometni jauniešiem "Fizikas pavasaris".

"Mani savaldzināja Vjačeslava aizrautība ar visu, ko viņš dara. Viņa patiesā interese par dzīvi un visu apkārt notiekošo, degsme, ar kādu viņš runā par savu fiziku. Cilvēki viņā klausās, meklē pie viņa atbildes uz lieliem un ne tik lieliem dzīves jautājumiem. Tas manī raisīja interesi," izteikusies filmas režisore Santa Skutele. "Es gribēju izprast Vjačeslava fenomenu. Ļoti ceru, ka filma uzrunās jaunus cilvēkus un radīs viņiem vēlmi domāt, liks saprast, ka zināt ir stilīgi, ka intelekts ir vērtība. Ja vismaz viens jaunietis filmas iespaidā aizies studēt fiziku, tā jau būs filmas uzvara."

Ieejas maksa pieaugušajiem – 5 eiro; pensionāriem, studentiem un jauniešiem vecumā no 12 līdz 18 gadiem atlaide.

Savukārt sestdien no plkst. 22.00 Salaspilī, "Rīgavas" Mūzikas un mākslas dārzā varēs noskatīties trīs Jāņa Streiča filmas. Kā zināms, šogad izcilais latviešu kinorežisors, scenārists, aktieris, rakstnieks un gleznotājs Jānis Streičs svin 80 gadu jubileju, ko daudzviet Latvijā atzīmē ar viņa radīto filmu seansiem.

Filmas, ko demonstrēs Salaspilī un kas ir uzņemtas pirms vairāk nekā desmit gadiem, iespējams, ir mazāk pazīstamas, taču noteikti priecēs ar režisora pazīstamo rokrakstu, iemīļotiem aktieriem un mūžīgo tēmu – mīlestību.

Plkst. 22.00 būs skatāma filma "Rudens rozes" (2014.; lomās Romualds Ancāns, Maija Doveika, Lauris Dzelzītis, Baiba Kranāte, Akvelīna Līvmane, Ģirts Ķesteris, Juris Žagars u.c.). Plkst.23.45 – filma "Ipolits" (2002.; lomās Juris Kalniņš, Katrīna Pasternaka, Artis Robežnieks, Viktorija Streiča u.c.), bet plkst. 1.15 – filma "Naktssargs un veļasmazgātāja" (2002; lomās Aija Dzērve, Artis Robežnieks, Sarmīte Rubule, Maija Doveika u.c.).

Biļetes (2 eiro uz vienu filmu vai 5 eiro uz visu kinonakti; studentiem, pensionāriem 3 eiro) kultūras nama "Rīgava" kasē.

Iepriekš:

Imanta Ziedoņa muzejā Murjāņos notiks brīvdabas kino seansi