13.07.2016 13:37

Ziedoņa muzejā Murjāņos viesosies aktieris Jānis Paukštello

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ziedoņa muzejā Murjāņos viesosies aktieris Jānis Paukštello Einārs Binders

Piektdien, 15. jūlijā, plkst. 20.00 Imanta Ziedoņa mājās "Dzirnakmeņi" Murjāņos norisināsies muzikāls jaunrades un dzejas vakars kopā ar Imanta draugu, aktieri Jāni Paukštello. Programmā paredzēti Imanta Ziedoņa dzejas lasījumi un dziesmas no Jāņa Paukštello repertuāra.

Ne vienreiz vien Jānis Paukštello ir lasījis Imanta dzeju – ar Imantu kopā, savos muzikāli dzejiskajos vakaros un arī Ziedoņa muzejā. Jānim Ziedoņa dzeja ir tuva, kad tā izskan, šķiet, ka tas ir Imants. Drosme, māksla un uzticēšanās. "Imanta Ziedoņa dzejas rindas "Tintē, bet balts" ļoti precīzi raksturo Jāņa Paukštello būtību un dzīves gājumu," tā grāmatas "Tintē, bet balts" autore Līga Blaua raksturo Jāni.

Tikšanās ietvaros paredzēti muzikāli priekšnesumi, dzejas lasījumi, jēgpilnas sarunas.


Savukārt jau 14. jūlijā plkst. 19.00 Ziedoņa muzeja birojā Rīgā, Aldaru ielā 5, jēgpilno sarunu cikla "Visā visumā" ietvaros būs iespēja tikties ar mākslinieku Vitoldu Kucinu, kurš stāstīs par savu draudzību un sadarbību ar Imantu Ziedoni.

Mākslinieks, Dižkoku atbrīvotāju grupas dalībnieks Vitolds Kucins dzimis 1955. gadā Daugavpilī, kur jau bērnībā, skolas laikā aizsācis savu radošo darbību. V. Kucins strādā gan daudzveidīgās, novatoriskās autortehnikās, gan rada darbus zīda apgleznošanas tehnikā. Mākslinieks aktīvi piedalās personālizstādēs Latvijā un ārvalstīs, kā arī ir daudzu jaunu talantu pasniedzējs, strādājot kā mākslas un kulturoloģijas skolotājs.

Vitolds Kucins ir 1978. gadā radītas animācijas filmas pēc Imanta Ziedoņa pasakas motīviem "Suns Funs un vējš" mākslinieks inscenētājs, ilustrējis vairāku latviešu autoru grāmatas bērniem, tostarp 1980. gadā izdoto, daudzu lasītāju iecienīto I. Ziedoņa pasaku grāmatu "Blēņas un pasakas", par kuru mākslinieks ticis apbalvots ar II pakāpes diplomu XXII PSRS Grāmatu konkursā 1980. gadā un Pastariņa prēmiju – apbalvojumu, kurš izveidots pēc Imanta Ziedoņa iniciatīvas – 1982. gadā.

I. Ziedoņa grāmata "Blēņas un pasakas" ir viena no visu laiku iemīļotākajām bērnu grāmatām, nesen piedzīvojusi atkārtotu izdevumu, saglabājot oriģinālo Vitolda Kucina ilustratīvo noformējumu. Autora veikumiem pieskaitāms arī kāds leģendārs darbs – DAGeru jeb Dižkoku atbrīvotāju grupas karogs.