14.06.2016 16:54

Imanta Ziedoņa muzejs aicina uz tikšanos ar Rozi Stiebru un Reini Runci

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Imanta Ziedoņa muzejs aicina uz tikšanos ar Rozi Stiebru un Reini Runci publicitātes

Imanta Ziedoņa muzejs Murjāņu "Dzirnakmeņos" aicina uz otro pasākumu jēgpilno sarunu ciklā "Visā visumā", kas notiks ceturtdien, 16. jūnijā, plkst. 20.00. Šajā reizē Murjāņos viesosies animācijas filmu režisore, Imanta Ziedoņa laikabiedre Rozālija (Roze) Stiebra, lai sarunā "DAGeri un animācija" stāstītu par sadarbību ar Imantu Ziedoni un savu dalību Dižkoku atbrīvotāju grupā.

Savukārt piektdien, 17. jūnijā, plkst. 20.00 "Dzirnakmeņos" notiks apbalvojuma "Laiks Ziedonim 2014" nominanta, dzejnieka Reiņa Runča trešā dzejas krājuma "Gaismas ķermenis" dzejas lasījumi. Muzikālu priekšnesumu sniegs dziedātāja Lorete Medne, portālam "Apriņķis.lv" pavēstīja Imanta Ziedoņa muzeja Komunikācijas projektu vadītāja Kristīne Tjarve.


Rozālija Stiebra ir latviešu animācijas filmu žanra radītāja, Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere, vairākkārtēja balvas "Lielais Kristaps" ieguvēja un Spīdolas balvas laureāte. Stiebra ir arī agrākās apvienības "Telefilma-Rīga" animācijas filmu grupas, kā arī animācijas filmu studijas "Dauka" režisore. Līdzās daudzām citām latviešu skatītājiem tuvām animācijas filmām Rozālija Stiebra veidojusi arī uz Imanta Ziedoņa darbu motīviem balstītas multfilmas "Zaļā pasaka" (1977), "Suns Funs un vējš" (1978), "Man vienai māsiņai" (1984), kā arī "Kas tas ir – kolhozs?" (1981) un "Taureņi" (2005).

Dižkoku atbrīvotāju grupa jeb DAGi, tautā saukti "dageri" ir vēl viens būtisks kultūrvēsturisks Rozālijas Stiebras un Imanta Ziedoņa sadarbības apliecinājums. Kā atceras Rozālija, animācija gājusi ciešā saskarē ar kokiem: "Ziedonim bija maz laika un, ja gribēji ko parunāt par filmu, viņš parasti teica: "Brauksim kokos, tur arī parunāsim."

Tā arī mūsu animācijas grupa tika uzaicināta dageros, kad sākām "Zaļo pasaku". Atbrīvot kokus! Vai tad viss cits jau atbrīvots? Bet tāds bija Ziedonis! Brīvs un vienmēr vējā! Vienmēr. Visi tik staigāja ar stabiņiem un aukliņām, meklēdami, ko piesiet. Ziedonis turpretī atsēja visu, ko redzēja nevajadzīgi piesietu, sēja vaļā!"

Dzejas krājums "Gaismas ķermenis" ir Reiņa Runča trešā grāmata. To izdod apgāds "Ameija" sadarbībā ar Imanta Ziedoņa fondu "Viegli". Līdz šim apgādā "Neputns" iznākušas divas dzejas grāmatas "Healja" (izdota 2011. gadā) un "Elementi / 分身" (2014. gads). Par dzejas krājumu "Elementi / 分身" Reinis Runcis nominēts apbalvojumam "Laiks Ziedonim 2015" kategorijā ""Dzīve literatūrā "Bize"".

"Grāmatas nosaukums sevī ietver gan manu nebeidzamo saules trūkumu (dzīvoju mājas ēnas pusē), gan ideju, ka dzīvība jāmeklē nevis uz citām planētām, bet uz pašu zvaigznes. Gaismas ķermenis ir arī mūsu deviņstāvu mājas lieliskais melnais runcis, kuram šī grāmata veltīta. Un, visbeidzot, gaismas ķermenis ir katrs dzejolis, kuru esmu uzrakstījis. Rindas ir elektrības pilnas, un, ja ieklausās, tās sīc gluži kā spuldzes," muzejam vēstījis Reinis Runcis.

Dzejnieka draugs, mūziķis Jānis Šipkēvics Reini raksturo kā virtuozu pianistu, kurš improvizē oktāvā ar 48 ceturtdaļtoņiem. Mūziķis Runci uzskata par apbrīnojamu autoru un teic, ka viņa skatījums dzejā esot smalks, trāpīgs, dzēlīgs un pamatīgs.

Krājumā "Gaismas ķermenis" ir apkopots spēcīgākais no desmit gados sarakstītā. Dzejnieks atzīst, ka pēc literāriem kanoniem, iespējams, tie nav vislabākie dzejoļi, taču viņa mērķis bija parādīt savu patieso "es" – dabisku, aizskartu un aizskarošu, mīlošu, ar kritieniem, pacēlumiem un ironiju gan pret sevi, gan pārējo pasauli. R. Runcis aicina nemeklēt grāmatā atskaņas, plūdumu, zilbju skaitu, jo viņa mērķis esot uzkurbulēt lasītāju, likt tam domāt un just un ļaut kaut uz brīdi ieraudzīt pasauli citādāku.

Jāpiezīmē, ka Imanta Ziedoņa muzejā nav tradicionālās ekskursijas un gidi, visi viesi aktīvi iesaistās muzeja notikumos. Piektdienu vakari tiks veltīti dzejai un mūzikai. Imanta Ziedoņa muzejs ir tikšanās vieta diskusijām un kultūras notikumiem, kur jaunie un radošie dzejnieki un mūziķi iepazīstina ar savu veikumu.