14.06.2012 15:20

Mākslas plenērā Carnikavā satikušies gleznošanas “narkomāni”

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Latvijas mākslinieku savienības biedri meklē Latvijas skaistākās vietas, lai iemūžinātu tās gleznās. Šonedēļ mākslinieku izvēle ir Carnikavas novads.

"Gleznošana ir mūsu narkotika. To vien gribam kā gleznot, gleznot un gleznot," atzīst mākslinieki, kuri Carnikavas pusē glezno pirmo reizi.

Atkarība no laika apstākļiem ir viena no plenēra glezniecības īpatnībām, uzsver mākslinieks Juris Ģērmanis. Pirmajā dienā glezniecība izpalikusi lietus dēļ. Gleznot var tikai tad, kad daba to ļauj. "Laiks ātri mainās un nav laika ilgi muļļāties. Jāstrādā koncentrēti un veikli jāspēj tvert apkārt esošais. Darbnīcā savas idejas var mēnešiem apstrādāt, bet šeit vilcināšanās nevar būt. Dažreiz iznākums ir šedevrs, citreiz tikai materiāls un pieredze turpmākajam darbam," skaidro Juris.

Otrajā dienā daļa mākslinieku devās uz Gaujas krastu, lai krāsās iezīmētu upes ainavu. Galvenokārt dzīvojot pa Rīgu, mākslinieki aizmirsuši, ka tuvāk pie dabas ir arī odi. Pēc pirmās dienas plenērā, māksliniece Lidija Caune nospriedusi, ka jāiegādājas pretodu līdzeklis. Savukārt trešdien visi kopīgi devās lūkoties Lilastes ezera ainavas.

Māksliniekiem neviens nenorāda, kas gleznojams. Katrs pats iepazīst novadu un attēlo caur savu skatu punktu. "Parasti mēs katrs ejam savu ceļu, bet dažreiz pašvaldības nāk pretī un dod transportu, tad aizbraucam, kā šoreiz, uz Lilastes ezeru," saka pasākuma organizators mākslinieks Romāns Rudzītis. Viņš atklāj, ka dienā var pagūt uzgleznot vienu darbu, bet ja ļoti labi sokas, vairākus: "Tas ir atkarīgs no noskaņojuma un laikapstākļiem."

Jaunākā plenēra gleznošanas dalībniece Luīze Marta Kažoka mācās Ādažu vidusskolā un rudenī uzsāks mācības 5. klasē. Paralēli tam meitene Rīgā darbojas mazo gleznotāju klubiņā. Ar vecmāmiņu Lidiju Cauni abām šis ir pirmais kopīgais plenērs. "Būsim viena otrai ēna," smej vecmāmiņa. Jaunākā dalībniece atzīst, ka gleznošana viņai sagādā lielu prieku, vēl jo vairāk, kad ir iespēja būt kopā ar īstiem, pieredzējušiem un talantīgiem māksliniekiem.

J. Ģērmanis stāsta, ka dažādu Latvijas pašvaldību vidū plenēra glezniecību rīkošana ir visai izplatīta un atbalstīta. Turklāt šādu mākslinieku aktivitāti jau gadus piecus atbalsta arī Saulkrastu pašvaldība.

Pirms prombraukšanas, 19. jūnijā pie Carnikavas kultūras nama parkā tiks rīkota Carnikavā radīto mākslas darbu skate. "Tad vietējie varēs nākt un skatīties, ko tad esam saražojuši. Paši arī turpat pie saviem darbiem grozīsimies. Reizē tā būs tāda satuvināšanās ar vietējiem iedzīvotājiem," pastāsta R. Rudzītis.

Latvijas mākslinieku savienība ir noslēgusi ilggadēju līgumu ar Carnikavas pašvaldību, kas nosaka, ka mākslinieki katru gadu ieradīsies un turpinās iemūžināt Carnikavas novada skaistākos skatus. "Katru reizi mēs pašvaldībai atstāsim pa vienam darbam un beigās jau varēs izveidot galeriju," uzsver R. Rudzītis.