11.02.2016 10:42

"Svina garša" jeb Kā palikt cilvēkam jebkuros apstākļos

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunais Latvijas Nacionālā teātra aktieris Raimonds Celms Matīsa Birkena lomā izrādē “Svina garša”. Pirmizrādes dienā, stāstot par savu lomu, R. Celms presē sacījis, ka M. Bērziņa romānā “Svina garša” attēlotās personas nav piedzimušas par varoņiem, taču gadās, ka par tādiem kļūst visikdienišķākie ļaudis. Laikmeta griežu notikumu centrifūga Matīsu Birkenu ierauj pašā virpuļa centrā un nostāda radikālas izvēles priekšā. R. Celma atveidotais krāsotājs Matīss, kā sacījis aktieris, neizvēlas kļūt par varoni – viņš izvēlas nekļūt par kretīnu. Jaunais Latvijas Nacionālā teātra aktieris Raimonds Celms Matīsa Birkena lomā izrādē “Svina garša”. Pirmizrādes dienā, stāstot par savu lomu, R. Celms presē sacījis, ka M. Bērziņa romānā “Svina garša” attēlotās personas nav piedzimušas par varoņiem, taču gadās, ka par tādiem kļūst visikdienišķākie ļaudis. Laikmeta griežu notikumu centrifūga Matīsu Birkenu ierauj pašā virpuļa centrā un nostāda radikālas izvēles priekšā. R. Celma atveidotais krāsotājs Matīss, kā sacījis aktieris, neizvēlas kļūt par varoni – viņš izvēlas nekļūt par kretīnu. Agnese Zeltiņa

Latviešiem patīk skatīties atpakaļ un runāt par vēsturi. Taču, ja literatūrā vēstījumu par laikmetu griežiem ir gana daudz (lai gan tādu nekad nevar būt par daudz), uz teātra skatuves par to, kā cilvēki jūtas tad, kad nav nekā svarīgāka par savas ādas glābšanu, tiek runāts salīdzinoši retāk.

Tāpēc ar interesi tika gaidīts un 4. februārī arī sagaidīts pagājušajā gadā klajā nākušā Māra Bērziņa romāna "Svina garša" dramatizējums Latvijas Nacionālajā teātrī.


Izrāde "Svina garša" tāpat kā grāmatā aptver trīs gadus galvenā varoņa krāsotāja Matīsa dzīvē. Ir 1939. gads, kad sākas Otrais pasaules karš un Latvijā jau ir PSRS karabāzes. Ļaudis gan runā, ka būs karš, lai gan tam netic. Taču projām uz Vāciju dodas Matīsa mamma ar patēvu vācieti Volfgangu, atstājot Matīsam māju un bezrūpīgas dzīves perspektīvu.

Drīz vien seko Latvijas pilnīga iekļaušana PSRS, un ar vārdiem: "Saproti, Matīs, ir jauni laiki!" uz Maskavu dodas viņa draudzene Sulamīte, kura jau ir paspējusi iestāties komjaunatnē un mācās krievu valodu.

Un tad jau klāt ir arī 1941. gads, kad Matīss redz, kā Torņakalna stacijā vagonos tiek dzīti cilvēki: "Tos piebāž līdz malām ar vēl siltām asinīm, izmisušu garu un visrūgtākajām asarām pasaulē." Pēc neilga laika klāt ir arī vācieši, kas likteņa ironijas dēļ saskata Matīsā ebreju. Viņš tiek nosūtīts uz geto un savu dzīvi beidz Rumbulas masu kapā.

Pats M. Bērziņš rakstījis, ka "Svina garša" ir stāsts par cilvēkiem neatkarīgi no viņu tautības. Jo katrā tautā ir atrodams gan baltais, gan melnais, gan arī pārējā krāsu palete. Visi nekad nav pār vienu kārti metami, vienalga – labā vai sliktā nozīmē. Vispārināšana ir sekla un ne visai godīga nodarbe. Vismaz vairumā gadījumu noteikti.

Savukārt režisors Valters Sīlis, dramatizējot "Svina garšu", centies parādīt cilvēkus, kuri nemēģina izdabāt esošajai varai, lai gan arī tai nepretojas, saprotot, ka daudz svarīgāk ir paspēt dzīvot, lai kāds absurds valdītu apkārt.

Režisora V. Sīļa ieceres uz skatuves īsteno jaunās paaudzes aktieris Raimonds Celms Matīsa lomā, Jānis Vimba Matīsa drauga Koļas lomā un Kaspars Dumburs Rīgas ebreju puiša Rūda lomā.

Māris Bērziņš beidzis Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultāti, strādājis par ekonomistu privātos uzņēmumos un valsts iestādēs, 1998. gadā kļuvis par Valsts kultūrkapitāla fonda direktoru, bet vēlāk pievērsies rakstniecībai. 2003. gadā izdota viņa pirmā grāmata – romāns "Ērika Trauma sapnis", 2007. gadā īsprozas krājums "Gūtenmorgens".

2015. gadā klajā nāca romāns "Svina garša", kas vēsta par nacistiskās okupācijas laiku Latvijā. Tajā pašā gadā autors par šo romānu ieguva Dzintara Soduma balvu.

M. Bērziņš rakstījis arī lugas, no kurām divas iestudētas amatierteātrī. Lugas "Pirmā reize", "Iztēlojies", "Bezcerīgs gadījums" un "Kabineta suns" saņēmušas veicināšanas prēmijas Nacionālajā lugu konkursā 2006. un 2008. gadā. 2009. gadā izdota grāmata "Iztēlojies. Trīs lugas", kas ieguva Literatūras gada balvu kā gada labākais sniegums dramaturģijā.

Latvijas Nacionālā teātra februāra repertuārs