04.02.2016 14:42

Ikšķilē izsludināta pieteikšanās Dzintara Soduma balvai par novatorismu literatūrā

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ikšķiles novada pašvaldība izsludinājusi pieteikšanos rakstnieka un tulkotāja Dzintara Soduma balvai par novatorismu literatūrā dzejas, prozas, dramaturģijas un tulkojumu žanrā, informēja balvas organizatoru pārstāve Liāna Langa Bokša.

Balvai var pieteikt grāmatas, kas izdotas laika posmā no 2015. gada marta līdz 2016. gada martam.


Latviešu rakstnieks un tulkotājs Sodums, vairāk nekā 60 gadus dzīvodams trimdā Zviedrijā un ASV, savu dzīvi veltījis latviešu valodas un literatūras saglabāšanai un novatorisma attīstīšanai. Sodums sarakstījis romānu ciklu, kurā caur viņa personisko stāstu dziļi atklāta Latvijas jaunāko laiku vēsture.

Dzejā viņš bijis formas pirmatklājējs. Skolojies anglosakšu literatūras tradīcijā, kā dāvanu latviešu valodai Sodums pasniedzis pasaules literatūras meistardarba "Uliss" tulkojumu, kam veltījis visu mūžu, tādējādi latviešu kultūrai paverot pasaules kultūras kontekstu. Soduma uzticība latviešu valodai un novatorisms kalpos par piemēru un iedvesmu daudzām latviešu literatūras paaudzēm. Savas dzīves pēdējos gadus Sodums pavadīja Ikšķilē, kur arī atrodas viņa mūža atdusas vieta.

Soduma balvas fonds ir 4269 eiro. Žūrijai ir tiesības pasniegt vienu vai vairākas balvas. Balvas pasniegšana īpašā sarīkojumā notiks Soduma dzimšanas dienā 13. maijā Ikšķiles tautas namā.

Grāmatas trīs eksemplāros līdz 1. aprīlim iesūtāmas vai nogādājamas Ikšķiles novada pašvaldībā.