25.01.2016 07:13

Nerimst strīdi par to, ka Oskaram nominēti tikai "baltie"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Nerimst strīdi par to, ka Oskaram nominēti tikai "baltie" latimes.com; hollywoodreporter.com

28. februārī Kalifornijā notiks 88. Amerikas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija, un šis ir otrais gads pēc kārtas, kad aktierspēles kategorijās balvām nominēti tikai baltādainie cilvēki. Šis fakts izsaucis plašas diskusijas, kurās iesaistījušās daudzas slavenības.

Aktrise Džada Pinketa Smita bija pirmā, kas aicināja boikotēt šī gada Oskara ceremoniju, pārmetot tai dažādības trūkumu nominantu sarakstos. Šim aicinājumam pievienojās daudzi melnādainie kinoindustrijas pārstāvji, taču diskusija aizskāra arī citus jautājumus.

Melnādainā aktrise Žaneta Huberte veltīja skarbus vārdus Pinketai Smitai: "Notiek tik daudz lietu, par ko jūs nerunājat. Cilvēki mirst. Mūsu puikas nošauj pa labi un pa kreisi. Cilvēki ir izsalkuši. Cilvēki mirst badā. Cilvēki cenšas samaksāt rēķinus. Un jūs te runājat par kaut kādiem sasodītiem aktieriem un Oskariem!" Viņasprāt, Pinketa Smita rīkojas savtīgi, aicinot uz boikotu nevis tāpēc, ka nav nominēti melnādainie, bet gan aiz dusmām par to, ka šogad Oskaram netika nominēts viņas vīrs aktieris Vils Smits.

Savukārt aktrise Vūpija Goldberga, kas savulaik pati ieguva Oskara balvu, teica, ka viņai šī mūžīgā diskusija ir apnikusi. "Ja gribat kaut ko boikotēt, neskatieties filmas, kur jūs neesat pārstāvēti. Tas būtu īstais boikots."

Aktrise Šarlote Remplinga, kas šogad nominēta Oskaram, norādīja, ka šie strīdi patiesībā diskriminē baltādainos. Sanāk, ka balvas obligāti jādod dažādām minoritātēm tikai viņu izcelsmes dēļ, pat viņi balvu nav pelnījuši.

Arī aktieris sers Maikls Keins, kas tēloja galveno lomu filmā "Jaunība", neuzskata pārmetumus par pamatotiem. "Esiet pacietīgi," viņš teica, "es gaidīju ilgus gadus, līdz tiku pie Oskara." Viņš piebilda, ka nevar balsot par aktieri tikai tāpēc, ka viņš ir melnādains. "Ir jābūt labai aktierspēlei. Un es ticu, ka tādas ir un Oskari būs."

Britu aktieris Maikls Keins ieguva Eiropas Kinoakadēmijas balvu kā labākais aktieris par tēlojumu filmā “Jaunība”, taču Oskaram netika nominēts
Britu aktieris Maikls Keins ieguva Eiropas Kinoakadēmijas balvu kā labākais aktieris par tēlojumu filmā “Jaunība”, taču Oskaram netika nominēts

Republikāņu vadošais prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps norādīja, ka pastāv dubulti standarti, piemēram, pastāv televīzijas kanāls BET (Black Entertainment Television), kas orientējas tieši uz melnādaino publiku, un šī tv kanāla konkursos uzvar tikai "melnie". Ja būtu šāds "baltais" kanāls, protesti būtu neizbēgami. Savukārt BET kanāla pastāvēšanu melnādainie nebūt nenosoda. Tramps piekrīt, ka situācija ar Oskariem šogad ir sarežģīta, taču citos gados daudzi melnādainie ir saņēmuši Kinoakadēmijas balvas, līdz ar to sašutums, viņaprāt, ir pārspīlēts.

Lai nu kā, Kinoakadēmijas vadība 19. janvārī nāca klajā ar oficiālu paziņojumu, kurā pausta apņemšanās panākt izmaiņas nominantu dažādības veicināšanā. "Šī ir smaga, bet nepieciešama diskusija. Ir laiks lielām pārmaiņām," teikts paziņojumā. Tuvākajās nedēļās tikšot paziņotas plānotās izmaiņas, kas skars balsošanas kārtību un kinoakadēmijas biedru atlasi, kas piedalās nominantu izvirzīšanā.