23.01.2016 16:38

Filma, kas nominēta 12 Oskariem – "Cilvēks, kurš izdzīvoja"

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Filma, kas nominēta 12 Oskariem – "Cilvēks, kurš izdzīvoja" wetpaint.com

No 22.janvāra Latvijas kinoteātros skatāma filma "Cilvēks, kurš izdzīvoja" (The Revenant). Pasaules pirmizrādi šī filma piedzīvoja jau decembra vidū, un kopš tā laika režisoram Alehandro G. Injarritu (viņa filma "Putncilvēks" pērn dabūja Oskaru kā labākā filma) nākas atbildēt uz daudziem jautājumiem par filmas tapšanu un stāstu, uz kā pamata balstīts filmas sižets.

Kā vēsta filmas pieteikums, "pamests smagi ievainots pēc lāča uzbrukuma un nolemts nāvei, mednieks Hjū Glāss ir spējis izdzīvot un tagad viņam ir tikai viens mērķis - mest izaicinājumu pirmatnējai dabai, bargajai ziemai un mežonīgajām ciltīm, lai atriebtos saviem pārdarītājiem." Filma balstīta uz patiesiem notikumiem, kas norisinājušies 19.gs. ASV, Dienviddakotā. Par to, kā mednieks izdzīvojis pēc lāča uzbrukuma, rakstījušas daudzas tā laika avīzes. No avotiem noprotams, ka Hjū Glāss beigās tomēr piedevis saviem pāridarītājiem, taču režisors Injarritu filmas nobeigumu veidojis pēc saviem ieskatiem.



Hjū Glāsa lomu atveido Leonardo Di Kaprio, un šādā tēlā skatītāji viņu vēl nebūs redzējuši. Šajā filmā dialogu ir maz, taču brutalitātes un skarbuma pārpārēm. Tiem, kas nevēlas skatīties uz asiņojošām brūcēm, nogalināšanu visādos veidos, dzīvnieku uzšķēršanu un jēlas gaļas ēšanu, šī filma nebūs labākā izvēle izklaidējošam vakaram kinoteātrī. Savukārt filmas stiprās puses ir reālistiskā vide, varenie dabasskati un, protams, filmas tēma – cilvēka izturības robežas. Skatoties filmu, neviļus nākas domāt arī par to, cik komfortablos apstākļos patiesībā dzīvojam un ka būtu grēks par kaut ko sūdzēties.




Filma nominēta 12 Oskariem, tai skaitā kategorijās "labākā filma", "labākais režisors" un "labākais galvenās lomas atveidotājs". Interesanti, ka filmēšana lielākoties notikusi Kanādas un Argentīnas sniegotajos mežos, nereti mīnus 25 grādu salā. Režisora vēlme bijusi uzņemt filmu reālā vidē un filmēt tikai dabiskā dienasgaismā. Filmēšanas komanda atzinusi, ka nācies iziet cauri īstai ellei, taču režisora pamatojums šādam lēmumam bijis vienkāršs: "Ja mēs filmētu studijā, pa starpu iedzerot karstu kafiju, mēs labi pavadītu laiku, taču filma būtu mēsls." Arī ledainajā ūdenī bridis un jēlo gaļu ēdis Di Kaprio tiešām esot pa īstam.

Labi vismaz, ka filmēšanas laikā neviens dzīvnieks nav cietis, un uzšķērstais bērītis, kurā galvenais varonis ielien, lai pārlaistu vētru, ir vien butaforija. Tāpat arī lāča uzbrukums ir meistarīga datorgrafika, kur patiesībā lāča kustības veic aktieris speciālā tērpā.

 

Filmā redzamā saniknotā lāču māte realitātē izskatās šādi
Filmā redzamā saniknotā lāču māte realitātē izskatās šādi