09.06.2012 11:35

Saulkrastu vidu šogad atrod Saulkrastu estrādē

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saulkrastu vidu šogad atrod Saulkrastu estrādē S. Sinkēviča

Šogad jau 10. reizi saulkrastieši devās gājienā, lai vēlā vakara stundā ar lāpu gaismu meklētu un atrastu pilsētas vidu.

Divas cilvēku grupas – viena no Inčupes, otra no Zvejniekciema, naktī uz sestdienu devās viena otrai pretī un pēc gandrīz stundu ilga gājiena satikās pie Saulkrastu estrādes.

Saulkrastu kultūras un sporta centra direktora vietniece, viena no gājiena organizatorēm Signe Sinkēviča pastāstīja, ka iedzīvotāju atsaucība bijusi liela un kopā pulcējušies vismaz 30 gājiena dalībnieki. "Katru reizi vidus atrodas citā vietā, pie estrādes to atradām pirmo reizi." Saulkrastu vidus nobīde katru gadu esot aptuveni kilometra robežās. 

S. Sinkēviča stāsta, ka katru reizi "kaut kur pilsētai pa vidu" pirms gājiena tiek nolikts koks, kas paredzēs iestādīšanai. Arī tā ir ilggadēja tradīcija, ko ik gadu piekopj gājiena dalībnieki – satiekoties un atrodot vidu, kopīgiem spēkiem tiek stādīts koks. Šogad sagadījies, ka tas nolikts pavisam precīzi pie īstā šī gada vidus – pie estrādes. Šogad par stādāmo koku ticis izvēlēts dārza pīlādzis.

Gājiena tradīcija aizsākusies pirms desmit gadiem, pilsētas svētku ietvaros. "Es nesen miegā nosapņoju, ka pēc 200 gadiem gids rāda cilvēkiem – lūk, saulkrastieši ir slaveni ar to, ka jau 200 gadus meklē Saulkrastu vidu un tajā vietā noliek akmeni," atklāj S. Sinkēviča. Viņa norāda, ka akmeņus gan nevarot likt, jo tas traucējot zāles pļaušanai. 

"Varbūt mums ar laiku būs kādas citas zīmes, ne tikai koki," spriež kultūras dzīves pārstāve. Pirms desmit gadiem stādītā liepa pie slimnīcas jau vareni paaugusies, bet līdz ar apvedceļa izbūvi, daži iestādītie koki gājuši bojā.