20.11.2015 14:06

Izdots festivāla "Bildes" 30 gadu jubilejas mākslas albums

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Izdots festivāla "Bildes" 30 gadu jubilejas mākslas albums Valdis Menniks

Atzīmējot mūzikas un mākslas festivāla "Bildes" 30 gadu pastāvēšanas jubileju, atvēršanas svētkus piedzīvojis krāšņs un apjomīgs "Bilžu" mākslas albums. Tajā iekļautas 257 autoru – Latvijā iemīļotu mūziķu un mākslinieku – 798 mākslas darbu reprodukcijas.

Albumā redzamo mākslas darbu autori ir festivāla "Bildes" dalībnieki – mūziķi Igo, Guntars Račs, Jānis Grodums, Uldis Marhilevičs, Varis Vētra, Ieva Akuratere, Valdis Atāls, Raimonds Bartaševičs, Ingus Baušķenieks, Roberts Gobziņš, Aigars Grāvers, Jānis Jubalts un "Prāta vētra", Kārlis Kazāks, Arnis Miltiņš, Uģis Prauliņš, Imants Vanzovičs, Dace un Valters Pūces, Olga Rajecka u.c.

Starp autoriem ir arī mākslinieki (Uldis Baltutis, Marta Krasta, Sigitas Kreivaitis, Inguna Krolle-Irbe, Inese un Ivars Mailīši, Aleksejs Naumovs, Elita Patmalniece, Jānis Straupe, Maija Rezenberga, Vija un Kaspars Zariņi u.c.), fotogrāfi (Jānis Deinats, Valts Kleins u.c.), Rīgas vicemērs Andris Ameriks, diplomāti (Andris Teikmanis un Einārs Semanis, Merģers Krams u.c.), arhitekti un citas radošas personības, kā arī mūziķu bērni.

Darbi tapuši un bijuši apskatāmi festivāla izstādēs no 1985. līdz 2015. gadam, informē albuma izdevējs "Bilžu" birojs. Albumā ietvertas arī fotogrāfijas no "Bilžu" radošajām nometnēm, kā arī mākslas darbu autoru domas un atmiņas par "Bildēs" piedzīvoto. Vienlaikus albumā apskatāmi visi festivāla logotipi. Tos veidojis mākslinieks Uldis Baltutis.

"Šis mākslas albums ir unikāls, jo vienuviet ir iespējams apskatīt gandrīz vai visos mākslas stilos risinātus mākslas darbus, kad izmantoti vispārsteidzošākie un neparastākie "audekli". Festivāla "Bildes" mākslas darbu kolekcija ir postmodernismu raksturojošs "produkts", kad citāts, interpretācija, pieskāriens vai pat saruna ar pasaules atmiņu ir laikmeta zīme. Un blakus tam īsts jaunrades akts. Impresionistiski, reāli, naivi, sirreāli, konceptuāli utt. gleznās, zīmējumos, plakātos, fotogrāfijās daba, cilvēks sapņi," albumu vērtē mākslas zinātniece Sarmīte Sīle.

"Bet visinteresantākie, atraktīvākie un izdomas bagātākie darbi top no tā brīža, kad par audeklu kļūst lietas – šķīvji, krekli, pudeles, krēsli, lietussargi u.c., kad visi tiek ielikti "rāmī", kurš pārsteidzošā kārtā vislabāk atraisa radošo domāšanu un top īsti šedevri, kuri darītu godu pat profesionāļu mākslas darbu skatēm. Šī artefaktu kolekcija atklāj talantus, rosina un pārsteidz, dāsni dalās ar idejām un it kā saka – cilvēka spējas ir neparedzamas. Mēs esam talantīgi!!!"

Arī Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs akcentē albumā redzamo daudzveidīgo mākslas stilu izmantojumu, piebilstot, ka šis izdevums ir unikāls apliecinājums tam, cik dažādi materiāli un mākslas izpausmes veidi – starpdisciplināri mediji – var savā starpā veiksmīgi sadarboties.

""Bilžu" tematiskajos mākslas darbos redzams, ka par radīšanas izejmateriālu var kalpot jebkas - gan pogas, gan čemodāni, gan sētas dēlīši. Ikvienam izstādes dalībniekam tiek dota iespēja radoši izpausties un sevi apliecināt. Rezultātā, ne tikai mākslinieki, bet arī mūziķi, kuri ar mākslas radīšanu nenodarbojas profesionāli, rada burvīgus darbus. Mākslu mūsdienās nevar ievietot kādā rāmī, tā ir laikmetīga un plaša, un būtībā – māksla kļūst par mākslu brīdī, kad cilvēks to par tādu sāk uztvert. Galvenais ir strādāt ar sirdi. Vizuālās impresijas, kas iekļautas šajā izdevumā, ir patiesi sirdsdarbi!"

Mākslas albumu jau var iegādāties Jāņa Rozes grāmatnīcās, kā arī "Bilžu" birojā Meistaru ielā 10 – 411.

Jāatgādina arī, ka mūzikas un mākslas festivāls "Bildes turpināsies plašajā Rīgas Kongresu namā, kur 27.–29. novembrī notiks jauno grupu un "Bilžu" veterānu kopprojektu koncerts "Bildēs" sevi pieteikušo grupu un radošo personību kopprojektu koncerts, koncerts bērniem un "Bilžu" veterānu koncerts. Biļetes uz koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā: www.bilesuparadize.lv.