13.11.2015 14:02

Rīgas Krievu teātrī būs skatāma dokumentālā izrāde "Neatkarības bērni"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Rīgas Krievu teātrī būs skatāma dokumentālā izrāde "Neatkarības bērni" publicitātes

Valsts svētkos 18. novembrī Rīgas Krievu teātra (RKT) Mazajā zālē gaidāma jauna izrāde – "Neatkarības bērni", kas ir pirmā dokumentālā izrāde krievu valodā. Idejas autors, dramaturgs un producents ir Latvijas dramaturgs, 16 lugu autors Aleksejs Ščerbaks, režisore – Antra Leite.

Teātrī pastāstīja, ka izrādes pamatā ir intervijas ar jauniem cilvēkiem, kas dzimuši deviņdesmito gadu sākumā, izauguši Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas, un viņu mammu stāsti. Ko zina bērni un ko atceras vecāki par 1991. gada notikumiem, par Padomju Savienību, par vēstures periodu, kas mūsdienās izsauc tik pretrunīgus spriedumus?

Sešus bērnus un sešas viņu mammas atveido četri aktieri: Anastasija Rekuta-Džordževiča, Jana Ļisova, Ņikita Voroņins un Artūrs Trukšs. Pirmo reizi izrāde tika nospēlēta 4. oktobrī Teātra muzejā VI festivāla Patriarha Rudens ietvaros. Labākās aktrises balvu tur saņēma Jana Ļisova, arī par lomu izrādē "Neatkarības bērni".

Aleksejs Ščerbaks: "Mēs apkopojām kopējā stāstā patiesu cilvēku sarunas, saglabājot viņu intonāciju, mīmiku, žestus un visdārgāko: sirsnību. Jo mūsu izrādē sarunājas paši tuvākie cilvēki – bērni un viņu mammas... Godīgi sakot, mēs domājām, ka izrādē būs daudz politikas. Bet sanāca daudz mīlestības."

Izrādes režisore Antra Leite 2013. gadā ieguvusi bakalaura grādu Rohemptonas universitātes Teātra fakultātē Londonā, 2015. gadā aizstāvējusi maģistra darbu teātra režijas specialitātē Latvijas Kultūras akadēmijā (vadītājs Mihails Gruzdovs) ar diplomdarba izrādi "Pelikāns" pēc Augusta Strindberga lugas. "Neatkarības bērni" ir viņas pirmais iestudējums pēc studiju beigšanas un pirmais darbs Rīgas Krievu teātrī.