11.11.2015 11:26

Jaunā dokumentālā filma "Četros no rīta mežā" ļauj ieraudzīt karavīru un zemessargu ikdienu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunā dokumentālā filma "Četros no rīta mežā" ļauj ieraudzīt karavīru un zemessargu ikdienu ekrānšāviņš no youtube.com

Patriotu nedēļā pirmizrādi piedzīvojusi jauna dokumentālā filma "Četros no rīta mežā", kas ļauj iepazīt karavīru un zemessargu ikdienu, sadzīvi un vērtības. Filmas autori ir režisors Reinis Ūbelis un producents Atis Klimovičs, un tā tapusi arī ar "Rīgas Apriņķa Avīzes" atbalstu.

Kā portālam "Aprinķis.lv" pastāstīja viens no filmas autoriem A. Klimovičs, firma "Četros no rīta mežā" ir pirmā pilnmetrāžas kinolente, kas cilvēkiem ļauj iepazīt to cilvēku ikdienu, kas dien Nacionālos bruņotos spēkos (NBS).

"Kā žurnālists vairākkārt esmu devies kopā ar karavīriem dažādās misijās un allaž esmu atskārtis, ka par karavīru un zemessargu ikdienu cilvēki zina pārāk maz. Tieši tāpēc tapa dokumentālais stāsts "Četros no rīta mežā", kas ir pirmā pilnmetrāžas filma, kas ļauj iepazīt karavīru un zemesragu darbu, sadzīvi un vērtības, kas filmas varoņiem šķiet aizsargāšanas vērtas," atklāj A. Klimovičs.

Filmas "Četros no rīta mežā" galvenie varoņi ir divi NBS karavīri - majors Vents, kas ir ne vien Irākas un Afganistānas veterāns, bet arī lauksaimnieks, un Kaujas bataljona seržants, grupas "Auļi" mūziķis, kā arī Ropažu vēstures rekonstrukcijas kluba "Rodenpoys" dalībnieks Gatis. Tāpat filmā skatītāji iepazīs arī zemessargu un bērnu pedagoģi Gunitu, vecāko zemessargu un veterinārārstu Viesturu, kā arī Zemessardzes kaprāli un Ventspils Piejūras Brīvdabas muzeja vēsturnieku Artūru.

Kā stāsta A. Klimovičs, dokumentālās lentes veidotāji šos piecus NBS darbiniekus portretējuši gan ikdienā, gan militārajās mācībās, un tieši tāpēc šī filma runā ne tikai par karavīru pienākumiem. Tas ir daudz plašāks stāsts par interesantiem, enerģiskiem, patriotiskiem cilvēkiem.

"Dokumentālā filma atspoguļo piecus stāstus, jo šāda pieeja atšķirībā no darbiem par vienu cilvēku nereti ļauj paskatīties uz izvēlēto tēmu no plašāka skatpunkta. Mēs vēlējāmies šajā filmā runāt un spriest par tēmām, kas ir plašākas par šo personu konkrēto profesionālo nodarbošanos. Tieši tādēļ filmā uzmanība pievērsta ne tikai šo cilvēku darbam dienesta laikā, bet arī sadzīvei, ikdienas gaitām un pārdomām par valsts drošību," teic filmas producents.

Šis nupat tapušais dokumentālais stāsts 12. un 14. novembrī būs skatāms kino teātrī "K. Suns". Tāpat Latvijas dzimšanas dienā to varēs vērot Latvijas Kara muzejā un kanālā "Rīga TV24".

Dokumentālo filmu "Četros no rīta mežā" veidojusi filmu studija "Drejas" sadarbībā ar studiju "KultFilma". Filmas tapšanu atbalstīja gan NBS, gan Latvijas Kara muzejs, gan "Rīgas Apriņķa Avīze".