20.10.2015 11:16

Ar vērienīgu personālizstādi atzīmēs ādažnieces un leģendārās tēlnieces Ēvi Upenieces 90 gadu jubileju

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Ar vērienīgu personālizstādi atzīmēs ādažnieces un leģendārās tēlnieces Ēvi Upenieces 90 gadu jubileju publicitātes

Par godu leģendārās latviešu tēlniecības vecmeistares Ēvi Upenieces 90 gadu jubilejai Ādažu Kultūras centrā būs skatāmi plašākai publikai neredzēti mākslinieces darbi no privātkolekcijām.

Kā portālam "Aprinķis.lv" pavēstīja izstādes kuratore Elita Pētersone, tēlniecības vecmeistares personālizstādei dots nosaukums "Sieviete skulptūrā" un tā būs kā meistarības apliecinājums mākslinieces neizsīkstošajai radošajai enerģijai. Izstādē Ādažu Kultūras centrā tiks eksponēti darbi no privātajām kolekcijām. Tāpat te būs apskatāmi arī mākslinieces jaunākie – šogad tapušie darbi.

Tēlniece Ē. Upeniece Ādažu novadā dzīvo jau vairāk nekā 60 gadu, kad pēc Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļas absolvēšanas abi kopā ar vīru, tēlnieku Voldemāru Rapiķi, rokas stiepiena attālumā no Mazā Baltezera sev atrada piemērotu vietu mākslinieku darbnīcai un dzīvesvietai. Baltezers iedvesmojis daudzas Latvijas radošās personības, tostarp Ē. Upenieci. Šeit tapuši gandrīz visi mākslinieces darbi.

Viņas plastiskās dotības, atveidojot jebkuru tēlu, rūpīgā juveliera darbam cienīgā perfekcija, tēlnieces cilvēciskā vienkāršība un dvēseles siltums mūs priecējis visu šo garo gadu garumā. "Tas ir tik vienkārši, lai darbs uzrunātu, tajā jāieliek mīlestība," atzīstas meistare Ē. Upeniece.

Izstādēs tēlniece piedalās kopš 1953. gada. Sarīkotas vairāk nekā 20 personālizstādes muzejos un galerijās Latvijā, Dānijā un Krievijā. Tēlnieces darbi atrodas Latvijas muzeju un Latvijas Mākslinieku savienības kolekcijās, Tretjakova galerijā Maskavā, kā arī daudzās privātās kolekcijās Latvijā, Dānijā, Norvēģijā un ASV.

Leģendārās latviešu tēlnieces Ē. Upenieces personālizstāde Ādažu Kultūras centrā, Gaujas ielā 33A, būs apskatāma līdz 1. decembrim. Izstādes atklāšana notiks 23. oktobrī plkst. 17.00.