18.09.2015 12:42

Nāves salā uzņems dokumentālo filmu par latviešu strēlniekiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Nāves salā, kas ir viena no nozīmīgākajām latviešu strēlnieku kauju vietām, nākamnedēļ, 22. septembrī, tiks filmēta dokumentālā filma par strēlnieku kaujām Pirmā pasaules kara laikā, portāls "Aprinķis.lv" uzzināja Ķekavas novada pašvaldībā.

Topošās dokumentālās filmas "Zem latviešu karogiem. Varoņu dzimšana" režisori Gints Grūbe un Juris Pakalniņš tieši šo vietu filmēšanai izvēlējušies, jo Nāves sala Daugmalē ir viena no nozīmīgākajām latviešu strēlnieku kauju vietām, kas iegājusi vēsturē ar īpaši nežēlīgām cīņām.

Savu drūmo nosaukumu tā ieguvusi pēc 1916. gada 25. septembra kaujām, kad vācu armija pret Nāves salas aizstāvjiem pielietoja indīgās gāzes. Tas bija pirmais un lielākais šāda veida ieroču pielietojums Pirmajā pasaules karā Latvijā.

Filma "Zem latviešu karogiem. Varoņu dzimšana" top pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma, un tās pirmizrāde plānota Latvijas Televīzijā jau šī gada novembrī. Plānots, ka filma stāstīs par latviešu strēlnieku pulku izveidi un kaujām, kas notika laika posmā no 1915. līdz 1917. gadam.