21.08.2015 10:49

FOTO: Līgatnes dabas takas 40 gadu ritumā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Līgatnes dabas takas 40 gadu ritumā Einārs Binders

Turpinot Gaujas Nacionālā parka Līgatnes dabas taku 40. jubilejas pasākumu ciklu, šonedēļ Latvijas Dabas muzejā tika atklāta fotoizstāde "Līgatnes dabas takas toreiz un tagad".

Atklājot izstādi, Gaujas Nacionālā parka Līgatnes dabas taku vadītāja Inta Lange sacīja, ka izstādē apskatāma 81 bilde.

"Tā ir "esence" no Līgatnes dabas taku 40 gadu garās vēstures un veidota, piedaloties gan bijušajiem, gan esošajiem darbiniekiem. Lai apmeklētājiem piedāvātu plašāku skatījumu par to, kas ir Līgatnes dabas takas, papildus var ielūkoties arī albumā, kur apkopotas izstādē neiekļautās fotogrāfijas par objekta attīstību un vēsturi. Tāpat Līgatnes dabas taku ikdienu iespējams skatīt attēlos interaktīvā monitorā."

Līgatnes dabas takas izveidotas 1975. gadā mežainām gravām bagātā apvidū, lai iepazīstinātu apmeklētājus ar Latvijā dzīvojošo savvaļas zīdītājdzīvnieku sugām un Gaujas senlejas dabas daudzveidību, kas atklājas, uzkāpjot skatu tornī.

Meža dzīvnieki atvesti no dažādām Latvijas vietām, tie ir bijuši ievainoti vai arī pieradināti dzīvnieku mazuļi, kas nav spējuši patstāvīgi atrast barību un izdzīvot bez cilvēku gādības. Lielu ieguldījumu Līgatnes dabas taku izveidošanā devis pirmais Gaujas Nacionālā parka direktors, mežzinātņu doktors Gunārs Skriba.

Izstādes atklāšanā piedalījās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Dabas aizsardzības departamenta direktore Daiga Vilkaste, kura uzsvēra, ka, lai arī nākamā gada budžets vēl tikai top un naudas dabas aizsardzībai nekad nav tik daudz, cik gribētos, gan Gaujas Nacionālā parka, gan Līgatnes dabas taku infrastruktūras attīstībai nauda būs un dzīvnieki tiks baroti, negaidot labākus laikus valsts budžetā.

Līgatnes dabas taku dzīvnieku kopēja Velga Vītola, kurai šeit rit jau 35. darba gads, portālam "Apriņķis.lv" sacīja, ka kopā ar dabas takām pārdzīvoti visādi laiki un astoņi vadītāji.

"Padomju gados nebija ne telefona, ne transporta, un "Pauguru" mājās nebija arī ūdens, tāpēc reālas pārmaiņas starp toreizējo un tagadējo laiku es izjūtu ikdienas darbā. Un bija vēl vienas pārmaiņas, ko atnesa 1991. gads. Tas bija patiesi sarežģīts laiks. Jāsaka paldies mūsu kaimiņam, nu jau nelaiķim Albertam Kaulam, kurš toreiz izglāba mūsu dzīvniekus – mežacūkas, briežus un stirnas, atvezdams kartupeļus. Protams, jauko brīžu šajos gados ir bijis vairāk, jo citādi jau es tur tik ilgi nestrādātu. Arī jaunu izaicinājumu ir pieticis ik brīdi."

Līgatnes dabas taku 40. jubileja ar dažādiem pasākumiem tiks atzīmēta līdz pat oktobra beigām. Kā pastāstīja I. Lange, jau pavisam drīz – 5. septembrī – Līgatnes dabas takās būs Sēņu diena, kurās piedalīsies profesionāls sēņu pētnieks. Viņa vadībā visi, kas vien to vēlēsies, varēs vai nu sēņot turpat uz vietas, vai ņemt līdzi savas sēnes, jo tiks veidota sēņu izstāde.

Savukārt nākamais pasākums – Līgatnes dabas taku jubilejas gada noslēgums, kas notiks 10. oktobrī, – domāts visu vecumu cilvēkiem un ģimenēm ar bērniem un būs piepildīts ar dažādiem interesantiem uzdevumiem.

Līgatnes dabas taku 40. jubilejas pasākumus rīko Dabas aizsardzības pārvalde Latvijas vides aizsardzības fonda līdzfinansēta projekta "Līgatnes dabas takām 40!" ietvaros, un tos atbalsta AS "Laima". Izstāde Latvijas Dabas muzejā būs skatāma līdz 2015. gada 30. septembrim.

Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šterns pie vēsturiska foto ar toreizējo vides aizsardzības ministru Raimondu Vējoni.Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šterns pie vēsturiska foto ar toreizējo vides aizsardzības ministru Raimondu Vējoni.