22.07.2015 15:31

Saulkrastos skatāma brīvdabas izrāde Zentas Ērgles grāmatu cienītājiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

"Muzikālais teātris 7" iestudējis piedzīvojumu izrādi visai ģimenei, kas veidota pēc populārās rakstnieces Zentas Ērgles aizraujošo stāstu "Tā tik bija vasara" un "Noslēpumainais atradums" motīviem. Pirmizrāde notiks piektdien, 24. jūlijā, plkst. 20 Saulkrastu estrādē.

Izrādes darbība norisinās mūsdienās jūras krastā, milzīgajā un pamestajā Hāzenfūsa villā, kas beidzot nonākusi likumīgās mantinieces īpašumā. Klīst leģenda, ka šajā villā Otrā pasaules kara laikā apslēpti austriešu grāfienes Bellegardes dārgumi, kurus nevienam līdz šim tā arī nav izdevies atrast. Te pēkšņi kādu dienu viss sagriežas kājām gaisā un īstie piedzīvojumi sākas ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem...

Zentai Ērglei šogad apritētu 95 gadi. Ar savām grāmatām bērniem un pusaudžiem viņa kļuva par vienu no populārākajām jaunās paaudzes rakstniecēm. "Zenta Ērgle lieliski juta laiku un izprata piedzīvojumu burvību. Tolaik nebija mobilo telefonu un planšetdatoru, bet, ja būtu, tie noteikti darbos figurētu. Laiki mainās, bet bērnu alkas pēc piedzīvojumiem – nekad!" uzskata rakstnieces mazdēls un grāmatnieks Artis Ērglis.

"Ja Zenta Ērgle aizvien būtu mūsu vidū, viņa Kārļa Anitena lugu, kas veidota pēc rakstnieces stāstu motīviem, atzītu par azartisku un brīnišķīgu piedzīvojumu šeit un tagad, iepinot stāstā arī vēsturisku patiesību par Latvijas arhīvu un muzeju likteni pēc Otra pasaules kara."

"Jauna radošā komanda, jauns piedzīvojums, kurā ik uz soļa satiksies divi laikmeti – vecie labi laiki un skaistā, iespējām bagātā šodiena. Pieaugušajiem tā būs iespēja salīdzināt, kas ir mainījies un kas palicis nemainīgs kopš Zentas Ērgles laikiem, bet jaunajai paaudzei – ieraudzīt pašiem sevi no malas," apgalvo "Muzikālā teātra 7" direktors Aigars Dinsbergs.

Vairāk nekā divdesmit aktieru un dejotāju trupas dalībnieku režisora Kārļa Anitena vadībā jau iedzīvinājuši mūsdienu vidē stāstu atraktīvos tēlus. Dažādu vecumu bērnu un pieaugušo lomas izdzīvos Vita Vārpiņa, Rihards Lepers, Juris Kalniņš, Zigurds Neimanis, Jolanda Suvorova, Artis Robežnieks, Zane Jančevska, Arturs Dīcis, Anna Šteina, Madars Zvagulis, Zane Burnicka, Ligita Skujiņa, Enriko Avots, Kārlis Anitens, Sāra Estere Anitena, Sonora Gabrāne un Santa Vintere. Deju grupas sastāvā – Rūta Auziņa, Kaspars Brauns, Viktorija Juzefoviča, Māris Konstants, Egija Abaroviča un Mārtiņš Jansons.

Iestudējumā ir vairāki nebijuši un novatoriski risinājumi. Skatuves scenogrāfijas elementi kontrastē ar spilgtajiem un košajiem tērpiem, un paspilgtina paaudžu kontrastus. Aktieru un deju grupas horeogrāfs Roberts Muciņš radījis ugunīgas un temperamentīgas dejas ar laikmetīgu piesitienu. Savukārt muzikālo materiālu veido klasiķu Mocarta, Štrausa, Bizē, Grīga, Ofenbaha darbi, ko remiksējuši Latvijā un pasaulē populārie dīdžeji Ex da Bass un Metjū Neigls.

Dailes teātra aktrise Vita Vārpiņa iestudējumā atveido pusaudzi: "Zenta Ērgle ir arī mana bērnība. Mūsdienu bērniem ir cita dinamika, ko dažkārt nosaka viedtālruņi un planšetdatori, bet tieši tāpēc ir interesanti. Mūsu izrādes pamatā ir stāsts par paaudžu satikšanos un māku kopā veidot nākotni. Un lai arī izrādē viss notiek jautrā veidā, varbūt ikvienam dzīvē vajag tādu vasaru, kurā notikumu virpulis satuvina bērnus ar vecākiem un vecvecākiem."

Biļetes iepriekšpārdošanā nopērkamas kultūras namā "Zvejniekciems", Saulkrastu sporta centrā, "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv. Sēdvietas – numurētas (EUR 8–15). Ieejas biļetes cena stāvvietai (izrādes dienā) – EUR 8. Ieeja no plkst. 19.

Jāpiezīmē, ka 14. augustā izrāde "Tā tik bija vasara" būs skatāma Ikšķiles estrādē.