19.07.2015 11:57

Festivāla "Saulkrasti Jazz" rīkotāji klausītājiem vēlas sniegt kvalitatīvu mūziku un atpūtu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Festivāla "Saulkrasti Jazz" rīkotāji klausītājiem vēlas sniegt kvalitatīvu mūziku un atpūtu saulkrastijazz.lv

Veidojot festivālu "Saulkrasti Jazz", arī šogad centāmies saglabāt augstu muzikālo līmeni, preses konferencē par festivālu stāstīja tā direktors Raimonds Kalniņš.

"Mēs festivālā cenšamies noturēt muzikālo līmeni. Džeza mūzika ir tāda, kas ļauj cilvēkam paklausīties un pārdomāt dažādus notikumus savā dzīvē, kā arī vienkārši atpūsties. Tāpēc tiek pievērsta uzmanība gan festivāla norises vietai, gan mūziķu izvēlei," norādīja Kalniņš.

Mūziķis Deniss Paškevičs uzsvēra, ka to mākslinieku līmeni, kuri piedalās festivālā, neviens neapšauba, citādi "viņi uz "Saulkrasti Jazz" skatuves nekāptu". "Katram no mūziķiem, kas uzstāsies festivālā, ir sava iekšējā pasaule, katrs no viņiem ir unikāls," stāstīja Paškevičs.

Festivālā "Saulkrasti Jazz" 14 koncertos piedalīsies 25 mākslinieciskās vienības. Festivāla mākslinieciskais direktors Tālis Gžibovskis starp mūziķiem izcēla grupu "The Syndicate", kuras uzstāšanās būs "brīnišķīga dāvana visiem". Šī grupa radās pēc tam, kad mūžībā aizgāja viens no ietekmīgākajiem džeza mūziķiem Džo Zavinuls, kurš kopā ar grupu "The Zawinul Syndicate" koncertēja divus gadu desmitus, no 1998. līdz 2007. gadam. Grupas mūziķi pēc Zavinula nāves turpināja uzstāties kopā kā "The Syndicate", saglabājot dzīvu sava skolotāja radīto muzikālo mantojumu. Grupa festivālā uzstāsies tā pēdējā dienā, 25. jūlijā.

Kā visinternacionālāko Gžibovskis raksturoja grupu "Aras' Circle", kurā muzicē mākslinieki no Kolumbijas, Spānijas, Kubas, Nīderlandes, Vācijas un Beļģijas. Festivālā uzstāsies arī Norvēģijas, Brazīlijas un Mozambikas apvienība "Freedoms Trio", Kamerūnas mūziķe Karole Bakoto un apvienība "Shalosh" no Izraēlas, kā arī Antona Gorbunova kvartets no Krievijas.

Šogad festivāls sācis sadarbību ar "Miami Beach Jazz Festival", radot iespēju Latvijas klausītājiem novērtēt Maiami džeza kvartetu, kas Saulkrastos uzstāsies 21. jūlijā. Kā stāstīja festivāla direktors, šo sadarbību plānots attīstīt, abiem festivāliem apmainoties gan ar meistarklašu dalībniekiem, gan mūziķiem. Paredzēts, ka uz Maiami, kad tur notiks "Miami Beach Jazz Festival", dosies kāds latviešu mūziķis, kā arī Baltijas bundzinieku konkursa uzvarētājs.

Festivālā "Saulkrasti Jazz" paredzēta arī plaša Latvijas mūziķu programma. Uz skatuves kāps starptautiskā Jolantas Gulbes-Paškevičas un Denisa Paškeviča grupa. Kā atklāja mākslinieki, savā koncertā viņi prezentēs dziedātājas jauno albumu "Fly Love". Gulbe-Paškeviča skaidroja, ka šajā albumā skan dziesmas piecās valodās, un tās ierakstā piedalījies puertorikāņu izcelsmes ģitārists "Neff Irizarry II", amerikāņu basģitārists un dziedātājs Džeimss Verts un igauņu bundzinieks, komponists Tomass Ruls un džeza pianists Madars Kalniņš.

"Minhauzena Undā", Saulkrastos, uz skatuves kāps tādi latviešu mākslinieki kā Ieva Kerēvica, Dāvis Jurka, Ilona Kudiņa, Ronja Burve, grupas "Very Cool People" un "Funcoolio", kā arī "Mirage Jazz Orchestra".

Kā katru gadu, festivāla laikā norisināsies arī meistarklases jaunajiem mūziķiem, kurās savās prasmes dalīsies grupas "Aras' Circle" mūziķi. Kā stāstīja meistarklašu nometnes vadītājs Māris Jonovs, nekur nevar atrast tādu atmosfēru kā Saulkrastos, kur "mūzikā peldas vairāki desmiti jauniešu". Pēdējā festivāla dienā, 25. jūlijā, "Minhauzena Undā" notiks arī meistarklašu dalībnieku koncerts.

Ceturtdien, 23. jūlijā, norisināsies Baltijas bundzinieku konkursa "Baltic Drummers' League" fināls, kurā startēs divi Latvijas pārstāvji.

Katru festivāla dienu "Saules laukumā" notiks arī bezmaksas koncerti.

"Saulkrasti Jazz 2015" notiks no 20. jūlija līdz 25. jūlijam Saulkrastos, "Minhauzena Undā". Festivāla laikā notiks vairāk nekā desmit dažādu valstu džeza mākslinieku koncerti, starptautiskais jauno bundzinieku konkurss "Baltic Drummers' League", kā arī džeza meistarklašu nometne.

Afiša: Saulkrastu džeza festivāls