27.05.2012 17:23

Kāpēc grāmata par Siguldas koncertzāli "Baltais flīģelis" palika bez nosaukuma?

Autors  Ilze Ratniece
Novērtēt šo ziņu
(3 balsojumi)
I. Zagorsku sveic Siguldas mērs Uģis Mitrevics I. Zagorsku sveic Siguldas mērs Uģis Mitrevics Ilze Ratniece

Koncertzāles desmit darbības gadi apkopoti grāmatā. Neilgajā pastāvēšanas laikā flīģeļa formas koncertzālē muzicējuši teju visi Latvijas izcilākie mūziķi.

Grāmatas idejas un literāro interlūdiju autore ir koncertzāles vadītāja Inese Zagorska. Grāmatā iezīmēta gan koncertzāles tapšanas vēsture, gan daudzveidīgie koncerti desmit koncertsezonu laikā, gan pasākumi, ar kuriem koncertzāle izgājusi ārpus ierastajām koncertzāles sienām – "Baltā Flīģeļa Mūzikas svētki" Siguldas pilsdrupās, cikls "Bēthovens un Sigulda" Siguldas pils dārzā, mūsdienu mākslas projekts "Alternatīvais flīģelis".

Grāmatas atvēršanas svētku viesi 25. maijā bija grāmatas varoņi – Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra solists Raimonds Ozols, horeogrāfe Olga Žitluhina, čellisti Valters Pūce un Antons Trocjuks. Īpaši Inese Zagorska sveica Siguldas fotogrāfu Albertu Linartu, kurš uzņēmis lielāko daļu no grāmatā iekļautajām fotogrāfijām, kā arī siguldieti Olafu Abzalonu, kurš izveidoja grāmatas vizuālo tēlu. Inese Zagorska aicināja Olafu veikt šo darbu, jo viņš pirms 11 gadiem, vēl būdams students, izveidoja tagad jau plaši atpazīstamo koncertzāles logo.

"Šķita, ka pašlaik ir īstais brīdis grāmatu radīt, jo ir, ko pateikt un parādīt. Šajos desmit gados šeit spēlējuši tik daudzi izcili mūziķi, es varētu teikt, gandrīz visi izcilākie Latvijas mūziķi. Tagad es droši varu sacīt, ka "Baltais flīģelis" ir viena no skaistākajām, radošākajām koncertzālēm Latvijā. Šī grāmata ir bez nosaukuma, taču to mēs konstatējām, kad tā jau bija gatava. Šķita, ka burti „bf" visu izsaka. Un tā arī ir," grāmatas atvēršanas svētkos pauda Inese Zagorska.

Grāmatā ir plašs vizuālais materiāls, fotogrāfijas, kurās redzami emocionāli mirkļi no koncertiem un iemūžināti mūziķi, kuru vārdi neprasa komentārus – Gidons Krēmers,Vestards Šimkus, Kristīne Blaumane, Baiba Skride, koris "Kamēr..." un diriģents Māris Sirmais, dziedātājas Inese Galante, Kritīne Opolais un Maija Kovaļevska, komponists un pianists Raimonds Pauls, popmūziķi – Renārs Kaupers, Marija Naumova, Juris Kulakovs. Pasaules mūziķi – Monika Mancini, "Swingle Singers", Magnuss Lindgrens un daudzi citi.

Grāmatu vēl vērtīgāku dara pievienotais mūzikas albums ar "dzīvajiem" koncertu ierakstiem – spožu solistu plejādi – Gidons Krēmers, Baiba Skride, Marta Sudraba, pianisti Vestards Šimkus un Hatija Buniatišvili un, protams, nepārspējamais orķestris "Kremerata Baltica", kura izpildījumā skan Haidna, Mocarta, Mendelsona, H. M. Gurecka, I. Zemzara, kā arī jaunās bulgāru komponistes D. Tabakovas mūzikas šedevri.