09.07.2015 17:24

FOTO: Visiem gandarījums, koristiem – vēl arī zelta diplomi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki vēl nule tik oficiāli atklāti, taču pamazām jau tuvojas svētku kulminācija. Savas prasmes Rīgā turpina demonstrēt arī Pierīgas novadu kolektīvi.

Dziesmu svētku finālkonkursā tika noskaidroti labākie Latvijas kori. Trijās kategorijās – jaukto koru, zēnu koru, kā arī jaukto un meiteņu kori – un vairākās grupās piedalījās 73 kori.

Ļoti sīvā konkurencē Latvijas labāko koru titulu neizdevās iegūt ne Baldones mūzikas pamatskolas 5.-9. klašu korim, ne Mārupes Mūzikas un mākslas skolas kolektīvam "Skaņa", ne Ikšķiles vidusskolas 5.-9. klašu korim Taču visi trīs Pierīgas kolektīvi par savu sniegumu godam nopelnīja zelta diplomus un, piemēram, baldonieši, no žūrijas saņēmuši 89 punktus, labākajiem savā grupā lielvārdiešiem zaudēja tikai nieka nepilnus četrus punktus.

Koristu prasmes apliecināja arī 5.-9. klašu koru, apvienoto 5.-12. klašu un vidusskolas meiteņu koru žūrijas komisijas priekšsēdētājs ķekavietis Arvīds Platpers: "Ar gandarījumu varu teikt, ka šīs grupas dziedātāji ir uzlabojuši savu sniegumu. Konkurence – liela, punktu – atšķirība minimāla. Salīdzinājumā ar skatēm var redzēt, kā uzlaboti sniegumi, ņemot vērā ieteikumus. Kopumā ļoti uzlabojies ir koru vokālais sniegums, panākot dzidru skanējumu."

Koncertzālē "Rīga" izskanējis tautas mūzikas koncerts "Lai balstiņas tālu skan", kurā piedalījās mazie mūzikas kolektīvi – vokālie ansambļi, lauku kapelas, instrumentālie ansambļi un ritma grupas. Pierīgu koncertā pārstāvēja Ķekavas vidusskolas vokālais ansamblis "Rasa" un Babītes mūzikas skolas sitaminstrumentu ansamblis "Mazais bundzinieks".

Programma bija veidota ar latviešu tautas dziesmām, apdarēm, rosinot katram novadam izcelt sev raksturīgo un vienlaikus apvienojot to ar mūsdienīgo. Speciāli šim koncertam bija tapis komponista Valda Zilvera jaundarbs – četrdaļīgs cikls ar tautas dziesmu vārdiem "Danco, danco tu, saulīte!".

11. novembra krastmalā notika svētku atklāšanas pasākums jeb Atvēršana, kurā pulcējās svētku dalībnieki, pedagogi, virsvadītāji un virsdiriģenti. Svētku Atvēršana bija iecerēta kā uvertīra svētkiem, kurā visi veidi un žanri parādās vienkopus, un dalībnieki iedzīvina svētku simbolus un atribūtiku, gan atrodoties uz skatuves, gan skatītāju un klausītāju rindās, kur vadošas pozīcijas bija izdevies iegūt salaspiliešiem.

 
Ceturtdien jau no agra rīta Mežaparkā uz pirmo kopmēģinājumu pulcējās noslēguma koncerta "Manā dziesmā tu.." dalībnieki. Noslēguma koncerta publiskais ģenerālmēģinājums notiks 11. jūlijā plkst. 19, bet pats lielkoncerts – 12. jūlijā plkst. 19.