07.07.2015 12:36

Pulka Pierīgas dejotāju "rāda klasi" tautas deju laureātu koncertā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pulka Pierīgas dejotāju "rāda klasi" tautas deju laureātu koncertā publicitātes

Viens no sirsnīgākajiem Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku pasākumiem pirmdien, 6. jūlija, vakarā norisinājās Dailes teātrī, kur notika tautas deju koletīvu (TDK) laureātu koncerts. Koncertā piedalījās 36 labākie deju kolektīvi no visas Latvijas, starp kuriem bija arī vairāki Pierīgas kolektīvi.

Šis koncerts bija kā svinības, jo deju kolektīvu skates jau aiz muguras, arī saspringtā un grūtā gatavošanās svētkiem pagājusi. Tamdēļ, lai priecātos par padarīto, tikai 36 paši, paši labākie no 600 Latvijas skolēnu deju kolektīviem uz lielās Dailes teātra skatuves rādīja, kas ir katra kolektīva pūrā.

Dejotāji vecumā no četriem līdz 19 gadiem no visas Latvijas izdejoja gan savu vadītāju jaunrades dejas un pirmuzvedumus, gan latviešu zelta fonda dejas un skolēnu iemīļotas horeogrāfijas.

Šajā koncertā no Pierīgas viskuplāk bija pārstāvēti siguldieši, proti, dejotprasmes paraugstundu rādīja dažāda vecuma grupu dejotāji no Siguldas pilsētas vidusskolas TDK "Vizbulīte". Kolektīva vadītāja Indra Ozoliņa uz svētkiem ir aizvedusi gan pašus mazākos 1.–2. klašu grupu dejotājus, kuri laureātu koncertā izdejoja deju "Ganiņi", gan mazliet lielākus bērnus, kas mācās 2.–5. klasē.

Arī 7.–9. klašu "Vizbulītes" dejotāji laureātu koncertā skatītājus priecēja, sparīgi lecot "Pelīšu polku", savukārt 10.–12. klašu meitenes no "Vizbulītes" graciozi izdejoja rituāldeju Līgo noskaņās "Es saviju vainadziņu".

Vienlaikus smaidīgi, rakstainām zeķēm kājās laureātu koncertā bija arī Ikšķiles Tautas nama TDK "Spolīte" 1.–2. klašu grupas dejotāji.

Babītes novada Kultūrizglītības centra TDK "Kaspīne" 3.–6. klašu grupas dejotāji uz Dailes teātra skatuves izdejoja jauko, nu jau par klasisku kļuvušo deju "Es teciņus vien tecēju" Jāņa Purviņa horeogrāfijā.

Salaspils novada Kultūras nama "Rīgava" TDK "Sienāzītis" 5.–9. klašu dejotāji skatītājus priecēja ar deju no latviešu zelta fonda – "Upe nesa Ozoliņu".

Pavisam mazie pirmsskolas vecuma, kā arī sākumskolas vecuma dejotāji no Ķekavas vidusskolas TDK "Ķekaviņa" laureātu koncertā parādīja, ka viņi ir tie, kas kājas dejojot prot celt visaugstāk.

Jau zināms, ka XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos būs pārstāvēti kori, deju kolektīvi, folkloras grupas, koklētāju ansambļi, pūtēju orķestri un vizuālās mākslas pulciņi no visiem Pierīgas novadiem. Kopumā svētkos piedalīsies 3107 Pierīgas bērni.

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, kas notiek reizi piecos gados. XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisināsies Rīgā no 6. līdz 12. jūlijam, un tajos piedalīsies 37 890 dalībnieki no visas Latvijas.