11.06.2015 11:45

Skolēnu dziesmu un deju svētkos Mežaparkā varēs gūt patriotisma lādiņu, bet dejotāji koncertā arī dziedās

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Skolēnu dziesmu un deju svētkos Mežaparkā varēs gūt patriotisma lādiņu, bet dejotāji koncertā arī dziedās arhīvs

Jau pavisam drīz, pēc nepilna mēneša, Rīgā sabrauks bērni un jaunieši no visas Latvijas, lai piedalītos Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. Turklāt šogad dejotāji lielkoncerta laikā ne tikai dejos, bet arī dziedās. 

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta "Manā dziesmā tu..." mākslinieciskais vadītājs Gints Ceplinieks žurnālistiem preses konferencē stāstīja, ka koncerts Mežaparka estrādē būs kā latvietības un patriotisma lādiņš.

Mežaparkā uzstāsies aptuveni 13 tūkstoši dziedātāju no visas Latvijas. Kopā dziedās zēnu kori, pamatskolas kori, vidusskolas kori, kā arī Latvijas diasporas kolektīvi un bērni ar īpašām vajadzībām. Koncertā uzstāsies arī solo mākslinieki, piemēram, talantīgais Daumants Kalniņš. Iespēja sevi pierādīt tiks dota arī jauniem censoņiem.

Koncertā tiks atskaņotas daudzas jau visiem zināmas un ne tik zināmas dziesmas. Taču visīpašākās būs tās dziesmas, kas klausītājiem tiks dziedātas pirmo reizi, jo Valts Pūce, Kārlis Lācis, Ēriks Ešenvalds, Andris Sējāns un Raimonds Pauls sarūpējuši vairākus pirmatskaņojumus. Kā stāstīja G. Ceplinieks, Andra Sējāna darbs "Stūru stūriem tēvu zeme" esot īpašs izaicinājums jauktajiem koriem tā sarežģītā ritmiskā zīmējuma dēļ, savukārt Kārļa Lāča kompozīcijā jauniešiem esot ar rokām jāsit dažādi ritmi, kas kopā veido interesantu skanējumu.

Koncerta mākslinieciskie vadītāji ir Gints Ceplenieks un Edgars Vītols, režisore Mirdza Zīvere un scenogrāfi – Maija un Jānis Jansoni.

Noslēguma koncerts "Manā dziesmā tu..." Mežaparka Lielajā estrādē notiks svētdienā, 12. jūlijā, plkst. 19, bet koncerta ģenerālmēģinājums – dienu iepriekš, 11. jūlijā, plkst. 19.

Savukārt gan lieli, gan mazi dejotāji no visas Latvijas būs pulcējušies Daugavas stadionā uz lielkoncertu "Līdz varavīksnei tikt", kas notiks 10. un 11. jūlijā, bet ģenerālmēģinājums paredzēts arī 9. jūlijā.

Šī gada dejotāju koncerts būs īpašs ar to, ka dejotāji ne tikai dancos, bet arī dziedās Latvijas valsts himnu "Dievs, svētī Latviju", preses konferencē par svētku māksliniecisko pusi pastāstīja deju lielkoncerta mākslinieciskā vadītāja Indra Ozoliņa. Vēl viens jaunums deju lielkoncertā būs horeogrāfiskās ainas, kuras no pārējā koncerta atšķirsies ar tērpiem un mūziku, kuru koncertam rakstījis mūziķis Renārs Kaupers. Savukārt pašu horeogrāfiju ainu veidojis krimuldietis un deju studijas "Dzirnas" vadītājs Agris Daņiļevičs.

Stadionā kopā dejos teju 17 tūkstoši bērni un jaunieši. Bet horeogrāfiskajās ainās viņiem pievienosies vēl 14 tūsktoši dejotāju. Koncerta mākslinieciskie vadītāji ir A. Daņiļevičs, Indra Ozoliņa un Inga Pulmane. Lielkoncerta muzikālais vadītājs ir Juris Vaivods, bet režisore – Inga Cipe.

Diemžēl gan uz deju lielkoncertu, gan uz noslēguma koncertu Mežaparkā visas biļetes ir izpirktas. Šobrīd tās par bargu naudu tirgo tikai spekulanti. Kā liecina sludinājumu portāla "ss.lv" informācija, biļetes uz skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem tiek pārdotas pat par 50 eiro, kaut arī svētku biļešu cena oficiālajās tirdzniecības vietās lielākoties bija divi, četri vai seši eiro.

Taču uz vairākiem pasākumiem biļetes vēl ir pieejamas oficiālajās tirdzniecības vietās, kā arī biļešu rezervācijas brīžiem tiek atceltas, tāpēc gribētājiem regulāri ir jāseko līdzi pieejamo biļešu klāstam interneta vietnē "www.bilesuparadize.lv".

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, kas notiek reizi piecos gados. Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisināsies Rīgā no 6. līdz 12. jūlijam, un tajos piedalīsies 37,89 tūkstoši dalībnieki no visas Latvijas. Savukārt no Pierīgas svētkos piedalīsies vairāk nekā trīs tūkstoši bērni.