18.04.2015 11:33

Turaidas muzejrezervāts – gan zinātnei, gan tūristiem

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Turaidas muzejrezervāts – gan zinātnei, gan tūristiem Nauris Dainis, TMR

Nedēļas vidū Rīgā, grāmatu un kultūrpreču mājā "NicePlaceMansards", notika sarunu vakars "Muzeju publikācijas: krājums, pētniecība, interpretācija Turaidas muzejrezervātā".

Vakara vadītāja, Latvijas Muzeju asociācijas pārstāve Una Sedleniece klātesošos mudināja gan uz sarunu par Turaidas muzeja lomu Latvijas kultūras vēsturē, gan jaunāko grāmatu klāstu, ko sarūpējuši muzeja ļaudis.

Sarunā kopā ar Turaidas muzejrezervāta ļaudīm – direktori Annu Jurkāni, Viju Stikāni un Guntu Zaķīti –, atzinīgi novērtējot muzejrezervāta darbību, piedalījās Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta Muzeja nodaļas vadītājs Jānis Garjāns, LU Latvijas vēstures institūta direktors Guntis Zemītis, vēsturnieki, grāmatu autori un izdevēji.

Diskusijā izskanēja viedoklis, ka viens no muzeja darbības uzdevumiem ir arī izpētes darbs. Taču, kā sacīja muzejrezervāta direktore A. Jurkāne, pētīt pagātnes liecības ir zinātnieku pamatuzdevums, muzeja darbinieka pienākums ir radīt ekspozīciju, ar kuras palīdzību uzrunāt apmeklētājus.

Ja ir izdevies radīt grāmatu klāstu, kurā atspoguļojas pētījumi, un muzejrezervāta apmeklētāji, kas šeit, iespējams, ienāk sapīkuši, bet iznāk smaidoši un viņos ir modusies interese arī nopirkt kādu grāmatu par Latvijas kultūrvēsturē tik nozīmīgo vietu Turaidu, tad mērķis ir sasniegts.

Savukārt līdz portālam "Apriņķis.lv" šajās dienās atnāca ziņa, ka Turaidas muzejrezervāta direktorei, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklei, Turaidas muzejrezervāta direktorei Annai Jurkānei piešķirts valsts apbalvojums – IV šķiras Atzinības krusts.