01.04.2015 07:44

1. aprīlis jeb Joku diena Ķekavā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Jau sesto gadu Ķekavas novadpētniecības muzejs 1. aprīlī rīko oficiālo Joku dienu. "Tās centrālais notikums šogad ir mūsu novadnieka, karikatūrista Edgara Ozoliņa piemiņai veltītas karikatūru izstādes atklāšana," stāsta muzeja vadītāja Ināra Rumbina.

"Ielūgumus piedalīties skolēnu karikatūru konkursā, kas veltīts Edgara Ozoliņa piemiņai, mēs izsūtām visām Latvijas skolām. Šā konkursa nosaukums ir „Pa-smejies!". Tam ir arī savs logo – vīriņš, kas sirsnīgi smejas. To ir uzzīmējis viens no mūsu draugiem – karikatūrists Pāvils Hafizovs," atklāj muzeja vadītāja.

"Šogad konkursu rīkojam sadarbībā ar Ķekavas putnu fabriku, un tā tēma ir "Kas bija vispirms: ola vai vista?". Esam saņēmuši 200 bērnu zīmētas karikatūras, ko vērtēsim atbilstoši bērnu vecumam – 5.–7., 8.–9. un 10.–12. klašu grupā. Žūrijā mums ir tādi profesionāli karikatūristi kā Gatis Šļūka, Zemgus Zaharāns, Pāvels Hafizovs, Kristaps Auzenbergs un mākslinieks Armīns Ozoliņš.

Katrā klašu grupā labākās karikatūras autors saņems Edgara Ozoliņa balvu, kuras idejas autors ir mākslinieks Armīns Ozoliņš. Būtībā šī balva ir Edgara Ozoliņa paraksts, ko var redzēt uz viņa karikatūrām. Kvadrāta divos augšējos lodziņos ir viņa iniciāļi, bet apakšā gada skaitlis. Tā kā balvu piešķiram par aizvadīto gadu, tad tur ir 2014. gads."

Taču tas vēl nebūt nav viss. "Jau otro gadu 1. aprīlī Ķekavā tiks prezentēta arī ceļojošā profesionālo karikatūristu darbu izstāde," turpina Ināra Rumbina. "Pagājušajā gadā tās nosaukums bija "Latvijas dižkoki – Ozoliņš, Bērziņš, Liepiņš un Ošs". Šogad šīs izstādes nosaukums būs "4B – L. Bulikina, J. Bulikina, D. Breikšs un I. Buka". Tās abas ir iesākums ekspozīcijai, ko gribam izveidot par Latvijas karikatūristiem."

Par jautrību pasākuma laikā rūpēsies privātskolas "Gaismas tilts 97" 1.–6. klašu mazie aktieri, kuri ir iestudējuši muzikālu uzvedumu par Pifa piedzīvojumiem 1. aprīlī.

"Protams, ka būs arī karikatūristu meistarklases," atklāj muzeja vadītāja. "Tas nozīmē, ka būs lielie molberti, papīri, un mēs profesionāliem karikatūristiem dosim uzdevumu, ko viņi izpildīs visu klātbūtnē un katrs savā rokrakstā. Tā būs reta iespēja vērot, kā top karikatūra. Beigās būs tā, ka visi gribēs zīmēt karikatūras, un tad mēs dosim papīru, zīmuļus un ļausim to darīt tūlīt un tagad."