01.04.2015 12:45

Sigulda sagaida 23. Opermūzikas svētkus

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sigulda sagaida 23. Opermūzikas svētkus twitter.com/sigulda_lv

Otrdien Starptautisko Siguldas Opermūzikas svētku rīkotājs Dainis Kalns iepazīstināja ar 23. svētku programmu. Tā kā svētki notiek Raiņa 150. dzimšanas gadā, šoreiz Siguldā tiks parādīta Arvīda Žilinska opera "Zelta zirgs".

Pirmajā galā koncertā "Mēs no Latvijas" uzstāsies latviešu operdziedātāji un pareizticīgo vīru koris "Logoss", bet noslēguma koncertā uzmirdzēs tādas operu skatuves zvaigznes kā Klementīne Margeine, Marina Rebeka, Marsello Alvaress, Dimitro Popovs un citi. Svētki notiks trīs dienas – no 31. jūlija līdz 2. augustam.

Gandarījums ar rūgtuma piegaršu

Iepazīstinot ar gaidāmo 23. opersvētku norisi, D. Kalns sacīja, ka pēc izcilajiem pagājušas vasaras opersvētkiem viņam bijusi laimes sajūta ar rūgtuma piegaršu. "Lai gan no vienas puses žēl, ka tik maz, bet arī tas bija labi, ka Latvijā trīs tūkstoši skatītāju tagad ir redzējuši un dzirdējuši pasaulslaveno tenoru Marsello Alvaresu. Lai argentīniešu zvaigzni atvestu uz Siguldu, bijis jāiegulda darbs piecu gadu garumā. Taču māksliniekam te iepaticies, un viņš šogad brauks atkal," bilda D. Kalns.

Gandarījumu par operas svētku rīkošanu sniegusi arī operdziedones Žermēnas Heines-Vāgneres uzslava, ka tādu Karmenu, kā pagājušajā vasarā Siguldā, viņa nekad neesot redzējusi. Tas devis otro elpu sākt atkal visu no gala.

Uzstāsies Latvijas operdziedātāji

"Kad 1993. gadā rīkojām pirmos opermūzikas svētkus Siguldā uzaicinājām Latvijas operdziedātājus, kas jau bija guvuši atzinību pasaulē – Inesi Galanti, Ingusu Pētersonu un Egīlu Siliņu. Šogad, atgriežoties pie toreiz aizsāktās tradīcijas, pirmajā galā koncertā, kas sauksies "Mēs no Latvijas" dziedās Latvijas Nacionālās operas solisti – basi Krišjānis Norvelis, Rihards Mačanovskis un Romāns Poļisadovs, tenors Andris Ludvigs, mecosoprāns Andžela Goba, baritons Kalvis Kalniņš, soprāns Liene Kinča un pagājušā gada opersvētku atklājums koloratūrsoprāns Dināra Rudāne. Pēc ļoti augstu nošu aizsniegšanas Riharda Štrausa skaņdarbā "Pavasara balss" viņai veltītie aplausi bija tikpat skaļi kā argentīnietim Alvaresam," atgādināja D. Kalns.

Pirmo galā koncertu diriģēs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra diriģents Andris Poga. Noslēguma dienā tiek solīts arī Emīla Dārziņa solodziesmu koncerts Siguldas Evaņģēliski luteriskajās baznīcā, kurā uzstāsies Antra Bigača un Miervaldis Jenčs.

"Zelta zirga" atgriešanās

Kā vairākkārt bilda Siguldas opermūzikas svētku rīkotāji un dalībnieki, šogad dižajam dzejniekam Rainim aprit 150 gadi, un tas, domājot par svētku programmu, veicinājis izvēlēties Arvīda Žilinska operu "Zelta zirgs". Uz operas skatuves tā savulaik piedzīvoja 300 izrādes.

Vienlaikus ar šo iestudējumu svētku organizatori vēlas godināt arī komponistu Arvīdu Žilinski 110. gadadienā un atgādināt, ka paiet 50 gadu kopš operas "Zelta zirgs" pirmizrādes, bet pirmajam Antiņa lomas izpildītājam – tenoram Jānim Zāberam – apritētu 80 gadu.

Kā teica režisors Guntis Gailītis, pirms 50 gadiem uzvedumā "Zelta zirgs" dziedāja viss tā laika operas zieds – Jānis Zābers, Miķelis Fišers un citi. Jaunajā iestudējumā Antiņa lomā būs redzams Jānis Kurševs, bet Saulcerīte būs Jolanta Strikaite.

Runājot par vērtībām, kas atklājas operā, mākslinieki bilda, ka Raiņa domas, kuras viņš ielicis lugā, ir svarīgas arī šodien, piemēram, ka varonība ir ziedošanās mērķim, nežēlojot spēkus un pat dzīvību, vai to, ka sekošana tikai mantas vairošanai ne pie kā laba nenoved.

Dziedātājs J. Kurševs uzsvēra, ka viņam ir liels gods dziedāt Antiņa lomu, jo viņš pats tic labajam un tam, ka "cilvēkam jādzīvo pāri pasaulīgajam". Savukārt J. Strikaite piebilda, ka Antiņa būtību nav viegli saprast, taču skaidrs, ka "katram cilvēkam ir jātiecas uz balto mērķi."

"Darbs pie operas ir ļoti grūts. To varētu veidot gan kā bērnu, gan kā simbolisku, gan kā reālu vai veristisku operu. Manuprāt, operā ir daudz motīvu, kas liek aizdomāties gan tiem, kuri veido uzvedumu, gan tiem, kuri to skatīsies," sacīja režisors.

Taču, runājot par operu, ar smaidu tika pieminēts arī pats opermūzikas svētku rīkotājs. Apspēlējot vārdus "kalns" un "zelta zirgs", tika norādīts, ka šoreiz Dainis Kalns jāuztver gan kā piemērs, kas liek domāt par personību lielumu, gan viņu spējām uznest augstumos un īstenot savas idejas. Savukārt pats D. Kalns uzslavēja režisoru, teikdams, ka viņš brīnoties, kā G. Gailītim burtiski dažu dienu laikā izdosies uzveidot brīvdabas uzvedumu, kurā savīsies Raiņa filozofija un komponista A. Žilinska melodiskā mūzika, turklāt uz skatuves darbosies 140 cilvēki. Operu diriģēs Atvars Lakstīgala.

Opermūzikas svētki ir daļa no Siguldas

Uz jautājumu, kāpēc Siguldai ir svarīgi, lai šeit jau 23. reizi notiktu opermūzikas svētki, novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics sacīja: "Siguldas opermūzikas svētki ir vajadzīgi sabiedrībai, jo tajos var gūt tādu piepildījumu, kā nekur citur. Mēs nevaram neatļauties rīkot svētkus. Siguldas zīmols dzīvo dažādās lietās: kāds to redz caur sportu – mūsu brāļiem olimpiešiem, vēsturi – Turaidas pili – vai neparasto dabu. Kāds to redz tieši caur opermūzikas svētkiem, kad dažās dienās uzsūc vairāk kultūras vērtību nekā visā vasarā. Būtu neprāts tos zaudēt. Kamēr opermūzikas svētki Siguldā varēs piedzimt, tie piedzims. Ar katru nākamo gadu arī negribas latiņu nolaist zemāk. Tāpēc mēs iesim līdz galam."

Runājot par Siguldas opermūzikas svētku finansējumu, D. Kalns kā sponsorus pieminēja firmas "BM Auto" un holdingu "LNK Group", uzsverot, arī to, ka Siguldas novada dome nodrošina 20 procentus svētku finansējuma.