15.05.2012 15:31

Siguldas pūtēji un dziedātāji atzīmēs kopīgo 100 gadu jubileju

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jjauktais koris "Sigulda" radošās darbības laikā sadarbojies ar virkni talantīgu komponistu, diriģentu un solistu. Jjauktais koris "Sigulda" radošās darbības laikā sadarbojies ar virkni talantīgu komponistu, diriģentu un solistu. Siguldas pagasta kultūras nama arhīvs

Jauktais koris "Sigulda" un Siguldas pagasta pūtēju orķestris nolēmuši mest kauliņus kopā un ar krāšņu koncertu svinēs abu apvienību 100 gadu jubileju.

Jubilejas koncerts "Kopā 100" norisināsies 19. maijā plkst. 18.00 Siguldas pagasta kultūras namā. Ieeja koncertā bez maksas.

Kā stāsta Siguldas pilsētas kultūras nama direktore Baiba Bože, vietējā kultūrā nozīmīgu vietu ieņem divi kolektīvi, kuri ir dibināti vēl pirms kultūras nama, tādēļ šogad novada svētkus ieskandināsim ar jauktā kora "Sigulda" 55 gadu un Siguldas pagasta pūtēju ansambļa 45 gadu radošās jubilejas koncertu.

Jauktais koris dibināts 1957. gada ziemā. Tā iniciatori bija Zinātniski pētniecības saimniecības "Sigulda" pirmais direktors Kārlis Pētersons un Vallija Zelmane. 1970. gadā E. Melngaiļa Tautas mākslas nams apstiprināja jauktajam korim nosaukumu "SIGULDA". Radošās darbības laikā koris sadarbojies ar virkni talantīgu komponistu, diriģentu un solistu. Kopš 2010. gada kori vada diriģente Kristīne Zolotorenko un kormeistare Līga Vasiļejeva.

Savukārt par Siguldas pagasta pūtēju orķestra dibināšanas gadu tiek uzskatīts 1967. gads. Pirmais diriģents bija Jānis Paukšte (1967-1975). Viņu nomainīja Dainis Prūsis (1975-1995). Tad sekoja divu gadu pārtraukums, līdz 1997. gadā kolektīvs atsāka darbību Ginta Kalniņa vadībā. Ja kolektīvam šī ir 45 radošā darba sezona, tad diriģentam Gintim Kalniņam 15 gadu jubilejas sezona kopā ar šo kolektīvu.