01.03.2015 15:34

FOTO: Ķekavā apskatāmas "Gudrās lelles"

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Ķekavā apskatāmas "Gudrās lelles" Einārs Binders

Ķekavas novadpētniecības muzejā apskatāma unikāla leļļu izstāde. "Gudrās lelles" izgatavojušas Ķekavas novada pirmsskolas mācību iestāžu skolotājas sadarbībā ar bērnu vecākiem.

Lelles, kas iemāca bērnam ko noderīgu

Goda vietā – izstāžu zāles centrā – ir 30 lelles latviešu tautas tērpos, kas pie mums ieradušās no Latvijas vēstniecības Zviedrijā, pateicoties sadarbībai ar mūsu vēstnieku Gintu Jēgermani. Savukārt izstādes otro daļu veido "Gudrās lelles".

"Tās veidotas metodisko darbu skatei "Lelle kā didaktisks materiāls rotaļnodarbībās – zināšanu apguvei, sociālo prasmju veidošanai un sensorai attīstībai"," stāsta Ināra Rumbina. "Pagājušā mācību gada sākumā skolotājas vispirms piedalījās mākslinieces Ināras Liepas leļļu šūšanas meistarklasē, pēc tam gadu strādāja, un rezultāts ir tik interesants, ka gribējās to parādīt arī plašākai sabiedrībai."

Šīs lelles sauc par gudrajām tāpēc, ka, ar tām rotaļājoties, bērns apgūst ko dzīvē noderīgu. Piemēram, spēlējoties ar lelli Māriņu, bērni iemācās apģērbties un sakārtot matus. Lellei ir vestīte, kurai var attaisīt rāvējslēdzi. Zem tās ir blūzīte ar pogājamām podziņām. Ap kaklu lellei var aplikt krellītes, bet kājās tai ir kurpītes, kurām var aizšņorēt šņorītes. Lelles garos matus var sasiet gan ar lentēm, gan sapīt bizēs.

Savukārt Astoņkājim katrai kājai ir sava gudrība: spēlējoties ar vienu, var iepazīties ar cipariņiem, uz otras ir burtiņi, uz trešās – luksofors, bet nākamās – ceļazīmes.

Lellei Koks nāk līdzi komplekts ar zaļām un krāsainām lapām, ziediem, sēnēm, ko, atbilstoši gadalaikam, pie koka un zem tā var piestiprināt ar lipeklīšiem.

Ar pasaku "Rācenis" un "Trīs sivēntiņi un vilks" varoņiem var spēlēt teātri. Lielākiem bērniem šim nolūkam izgatavotas aukliņās iekarinātās un pirkstiņu lelles, jo darbošanās ar tām prasa vairāk iemaņu."

Vieno vēlme palīdzēt augt

Lai arī vizuāli tautastērpos ģērbtās un Gudrās lelles krietni atšķiras, tās vieno vēlme iemācīt ko visai dzīvei svarīgu un noderīgu. Un maziem bērniem Gudrās lelles ir lielisks palīgs, lai sāktu izkopt tik meistarīgu pirkstu veiklību, kādu apliecina pieredzējušo rokdarbnieču Marijas Muzikantes un Dzidras Ciparsones darinātie latviešu tautastērpi.

"Šī ir izstāde visu vecumu skatītājiem," saka muzeja vadītāja. "Mazuļiem patiks leļļu daudzveidība, mammas un skolotājas iegūs daudz ierosmju, kā rotaļu laikā bērnam iemācīt ko dzīvē vajadzīgu, bet ikvienam skatītājam šī ir unikāla iespēja apskatīt lelles, kas sevī glabā daļiņu no mūsu tautas vēstures un kultūras."