15.02.2015 13:27

Gleznas kā mīlestības māksla. Inčukalna Mākslinieku kopas izstāde

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Izstādi "Ar otu par mīlestību” profesionāli iekārtojusi māksliniece Iveta Rozentāle. Mākslinieks Boriss Samuss atzina, ka viņu iedvesmo dabas formu skaistums un krāsu harmonija, kas dod spēku strādāt. Izstādi "Ar otu par mīlestību” profesionāli iekārtojusi māksliniece Iveta Rozentāle. Mākslinieks Boriss Samuss atzina, ka viņu iedvesmo dabas formu skaistums un krāsu harmonija, kas dod spēku strādāt. Einārs Binders

"Mīlestība ir dzīvības un skaistuma simbols. Dzejnieki to apdzejo savā dzejā, rakstnieki sacer romānus, bet mākslinieki ar otu, krāsām un dvēseli rada gleznas," pagājušajā piektdienā, atklājot izstādi "Ar otu par mīlestību", teica Inčukalna Mākslinieku kopas vadītājs Jānis Zvirbulis.

"Ienākot šajā zālē, gribas noliekt galvu kā mākslas svētnīcā," uzrunājot Inčukalna tautas namā sanākušos, atzina Jānis Zvirbulis. "Katrā no šeit izstādītajām gleznām mēs jūtam mīlestību un redzam, cik daudzveidīga tā ir.

Mākslinieks Boriss Samuss ir dabas bērns. Viņam apkārt ir jūra, meži, lauki – tur ir viņa mīlestība. Dabas formu skaistums un krāsu harmonija iedvesmo viņu un dod spēku strādāt.

Māksliniece Dace Saulīte strādā Anglijā, bet viņas darbi ir šeit – šajā zālē. Gleznā redzami lielas vētras sacelti viļņi, kuros šūpojas mazs papīra kuģītis. Redziet, tas kuģītis sabangotajos viļņos ir mūsu dzīve. Un kas to izglābs? Ticība, mīlestība un cerība! Ar tādu pārliecību mums ir jādzīvo.

Savulaik profesors Eduards Kalniņš studijā teica zelta vārdus, ko nekad neaizmirsīšu: "Ja gleznojat, tad ne tikai ar otu, bet arī ar dvēseli un mīlestību. Tikai tad jūs radīsiet gleznu." Šodien kopā ar mums ir profesora Kalniņa meita Ieva Kalniņa, un par viņas gleznām var teikt, ka tā ir īsta mīlestības māksla.

Tā es varu turpināt par katru mākslinieku. Glezna ir katra autora vizītkarte – tā atklāj, vai viņš ir romantiķis vai reālists, jo gleznā mākslinieks izsaka sevi un savas jūtas. Mīlēsim dabu, darbu, viens otru, un mums nebūs jāmeklē otra paradīze!"

Izstādē piedalās 14 Inčukalna Mākslinieku kopas dalībnieki: Rita Valnere, Ieva Kalniņa, Jānis Zvirbulis, Boriss Samuss, Valija Balode, Edvīns Balodis, Silvija Auere, Dace Saulīte, Jolanta Bodniece, Ingūna Linde, Agnese Ozoliņa, Aija Ausēja-Rudzīte, Pauls Putniņš, Andis Gūtmanis.

Inčukalna Mākslinieku kopas vadītāju Jāni Zvirbuli dēvē arī par puķu Jāni, jo iecienīts motīvs viņa gleznās ir ziedi.

Inčukalna tautas nama vadītāja Inga Freimane teic, ka ar izstādes atklāšanu saistīts arī kāds pārsteigums, proti, bijis paredzēts, ka tiks izstādīti 13 mākslinieku darbi, bet atklāšanas dienā pieteikusies 14. māksliniece – novadniece, izcilā gleznotāja Rita Valnere, kura bija Inčukalna Mākslinieku kopas izveides ierosinātāja, kad pirms vairāk nekā desmit gadiem veidota pirmā izstāde.

Ritas Valneres meita gleznotāja Ieva Kalniņa pastāstīja, ka Vijas Artmanes portretu mamma uzgleznojusi šajā vasarā un lūgusi to atvest uz izstādi, lai Vija Artmane kā novadniece būtu kopā ar pārējiem.

"Viena tēma, pie kuras pati patlaban strādāju, ir mode un tērpi. Šai izstādei izraudzījos gleznas ar līgavu kleitām," stāsta gleznotāja Ieva Kalniņa. "Otra ir saistīta ar manu vājību uz krievu mūziku. Uzreiz gribu teikt: nemeklējiet tur politiku, jo esmu latviete no sākuma līdz beigām. Runa ir tikai par mākslu. Mani fascinē Kirkorovs gan kā dziedātājs, gan kā personība. Ja māc depresija, jūtos slikti, es uzlieku viņa diskus – un tas viss izgaist. Sākumā fanoju par mūziku, bet tad sāku viņu gleznot."

"Jebkam ir savs skaistums," domīgi saka gleznotājs Pauls Putniņš (no kreisās). "Kā jūtos, tā gleznoju. Izdomāt jau neko nevar. Vienā no manām gleznām esmu attēlojis jūru. Tā ir abstrakcija. Viens skatītājs tajā redz smiltis, otrs – saulrietu. Katrs saskata ko citu, vadoties pēc noskaņojuma."

Bet Andis Gūtmanis atzīst, ka vārds "mīlestība" ir visaptverošs. "Ar otu jau nav jāglezno mīlestība. Tā ota jau ir mana mīlestība."