30.01.2015 17:38

Sestdien tikšanās ar "Jūlijas jaunkundzi" Salaspilī

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Uz Salaspils amatierteātra izrādi ”Jūlijas jaunkundze” esam aicināti 31. janvārī plkst. 18 kultūras namā ”Enerģētiķis”. Uz Salaspils amatierteātra izrādi ”Jūlijas jaunkundze” esam aicināti 31. janvārī plkst. 18 kultūras namā ”Enerģētiķis”. Publicitātes

"Zviedru dramaturga Augusta Strindberga luga "Jūlijas jaunkundze", kas sarakstīta pagājušajā gadsimtā, ir ļoti uzrunājoša par cilvēka vietu sabiedrībā arī šodien," atzīst Salaspils amatierteātra iestudējuma režisore Edīte Neimane.

"Šo iestudējumu veidojām mūsdienīgu, jo vēlamies uzrunāt šodienas skatītāju ar viņam svarīgu vēstījumu," atklāj režisore Edīte Neimane. "Lai Augusts Strindbergs piedod, ka vizuāli esam ļoti atkāpušies no viņa laika atmosfēras, bet tas cilvēciskais faktors jeb būtība nav mainījusies, lai arī tērpi un frizūras ir pavisam citādi. Cilvēka vēlme būt pārākam par otru ir ļoti jūtama arī šodien.

Izrādes galvenā varone Jūlija ir augusi ļoti bagātā ģimenē un stingri noteiktā vidē, taču viņai ir pietrūcis mātes mīlestības. Un viņai ir ļoti lielas problēmas attiecībās ar vīriešiem, jo māte ar savu valdonīgumu meitenē veidojusi apziņu, ka viņa ir pārāka par citiem cilvēkiem."

Izrādes darbība notiek vasaras saulgriežu naktī, kad jutekliskā pasaule un cilvēku emocijas ir ļoti sakāpinātas. Jūlija satiek sulaini Žanu, kurš kalpo viņu mājā jau vairākus gadus. Žanam ir līgava Kristīne, un viņi abi dzīvo un kalpo saimniekiem, vadoties pēc saviem principiem. Te pēkšņi starp Jūliju un Žanu uzliesmo kaisle, kas sākumā izvēršas diezgan intīmās attiecībās galvenokārt garīgajā jomā. Žans atklāj, ka mīlējis Jūliju jau bērnībā.

"Būtībā izrāde ir stāsts, kā starp šiem trim cilvēkiem plosās morāle, kaisle un mīlestība," turpina režisore. "Manā iestudējumā visi trīs izrādes varoņi ir ļoti spēcīgi un attaisnoti, jo katram ir sava taisnība, sava būtība un morāle. Tas ir stāsts par cilvēka brīvību, par kaislību un to, ko cilvēki atļaujas, cīnoties katrs par savu laimi. Kurš ir ieguvējs? Kurš zaudētājs? Tas izrādes beigās lielā mērā ir jautājums arī skatītājiem."

Šajā askētiski veidotajā iestudējumā, kura darbība notiek nosacītā vidē, emocionālo gaisotni pastiprina mūzika – iestudējumu caurvij franču dziesmas oriģinālvalodā, ko dzied Jūlija, spēlējot ģitāru.