01.11.2014 16:48

Vidzemes koncertzāle – mājvieta izcilai mūzikai

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vidzemes koncertzāle – mājvieta izcilai mūzikai Kaspars Garda

"Esmu un palieku siguldiete, bet aicinu visus siguldiešus atbraukt uz Vidzemes koncertzāli "Cēsis"," teic koncertzāles programmu direktore Inese Zagorska.

Cēsis ir sasniedzamas ātrāk nekā Vecrīga

"Vispirms vēlos pateikt paldies visiem, kuri 12 gadus bijuši uzticīgi Siguldas koncertzālei "Baltais flīģelis", un arī tiem, kuri visus šos gadus veidojuši festivāla "Kremerata Baltica" draugu loku.

Mans mērķis, strādājot "Baltajā flīģelī", bija radīt profesionālās mākslas saliņu ārpus Rīgas. Tagad šī koncertzāle ir ieņēmusi nozīmīgu vietu Latvijas kultūras infrastruktūrā, un savu darbu, tagad jau ar lielākām iespējām, es varu turpināt jaunajā koncertzālē Cēsīs, kas atrodas tikai pusstundas brauciena attālumā no Siguldas un ir sasniedzama daudz ērtāk nekā, piemēram, Nacionālais teātris vai Lielā ģilde Rīgā.

Lai gan ir pagājuši tikai pieci mēneši, kopš Vidzemes koncertzāles atklāšanas, jau tagad publikā esmu ievērojusi daudzus siguldiešus un pierīdziniekus, mākslas mīļotājus, kuri bijuši arī koncertzāles "Baltais flīģelis" apmeklētāji.

Gan nopietnā, gan populārā mūzika

Vidzemes koncertzālē "Cēsis" ir iespēja dzirdēt un skatīt simfoniskos un kamermūzikas koncertus, operas un baleta izrādes, dramatiskā teātra izrādes. Programmas otru daļu ‒ populārās mūzikas koncertus ‒, nomājot koncertzāli, veido neatkarīgie producenti un mūzikas apvienības. Tāds, piemēram, nesen bija Nacionālā simfoniskā orķestra vijolnieka Raimonda Ozola koncerts, gaidāmi grupas "Astro'n'out", Olgas Rajeckas, Lindas Leen, "Instrumentu", Ulda Marhilēviča un citi koncerti.

Domājot par nākotnes auditoriju, esam izveidojuši programmu bērniem "Mūzikas ābece no A līdz Ž". Tās autors ir mūziķis un diriģents Andris Sējāns, muzicējot kopā ar Vidzemes kamerorķestri Andra Veismaņa vadībā. Tajā bērniem stāstīsim par mūziku un mūzikas pasaules noslēpumiem. Šajā sezonā bērnu viesis būs arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra LeNeSOns.

Savu patieso auditoriju mēs varēsim apzināt pēc gadiem trim, apzinot klausītājus, kuriem ir saistošs mūsu programmas piedāvājums un kuri kļūs par Vidzemes koncertzāles pastāvīgajiem apmeklētājiem.

Esmu pārliecināta, ka laba simfoniskās, jebkura žanra klasiskās mūzikas koncerta vai teātra izrādes apmeklējums jaunajā koncertzālē vidzemniekiem kļūs par neatņemamu dzīves stila daļu.

Biļešu cenas ir samērīgas

Oktobra pirmajā pusē Vidzemes koncertzālē "Cēsis" vienīgajā koncertā Latvijā un vienā no sešiem koncertiem Eiropā muzicēja divas pasaules mūzikas leģendas ‒ pianiste Marta Argeriha, vijolnieks Gidons Krēmers un orķestris "Kremerata Baltica". Vēl šis unikālais koncerts notika Milānā, Turīnā, Barselonā, Minhenē un Viļņā. Uz koncertu Cēsīs bija ieradušies skatītāji no Igaunijas, Vācijas un, protams, no visas Latvijas. Šādi zvaigžņu koncerti koncertzālei piešķir lielu vērtību un iespēju iekļūt Eiropas koncertzāļu elitē.

Jau manis pieminētajā koncertā Barselonā biļete maksāja 120 eiro, Cēsīs ‒ no 15 līdz 40 eiro. Protams, biļešu cenu politika izriet no kopējās labklājības mūsu valstī, un to veidojam tā, lai pasākumi būtu pieejami ikvienam Vidzemes iedzīvotājam.

Nākamā vasara sola jaunus projektus

Jau nākamajā vasarā Cēsīs notiks starptautisks čellu mūzikas festivāls. Ideja par festivālu radusies sadarbībā ar Adelaidas, Austrālijā, starptautiskā čellu festivāla māksliniecisko direktoru, latviešu čellistu Jāni Lauru. Jūnijā uz festivālu no Londonas ieradīsies čelliste Kristīne Blaumane, vācu čellists Nikolass Alštets, kurš kā mākslinieciskais direktors no G.Krēmera pārņēmis festivāla Austrijas pilsētā Lokenhauzā vadību, un citi ievērojami mūziķi. Solisti uzstāsies kopā ar Liepājas un Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri.

"Kremerata Baltica" festivāla robežas, visticamāk, paplašināsies, kļūstot ne tikai par Siguldas, bet par Vidzemes festivālu, un koncerti skanēs ne tikai Siguldā, bet arī Cēsīs, kur ir plaša koncertskatuve un zāle ar lielisku akustiku. Kultūras vasara Cēsīs turpināsies ar tradicionālo Cēsu mākslas festivālu.

Runājot par sezonu, esam izveidojuši vairākas koncertu sērijas ‒ "Klaviermūzikas meistari" koncertos klausītāji iepazīs tādus izcilus pianistus kā Vestardu Šimku, Reini Zariņu, Artu Arnicāni, poļu un franču pianistus. Jau novembrī sāksies koncertsērija "Džeza naktis" ar džeza trio no Francijas piedalīšanos. Ar franču mūziķiem brīvā improvizācijā saspēlēsies arī latviešu džeza mūziķis Rūdolfs Macats. Novembrī Latvijas Radio koris skanēs programmā "Vācietis. Klavierkoncerts".

Ir sajūta, ka arhitekta Jura Pogas projektētais nams nupat ir atvēries izcilai skaņai, un tagad patiešām varam teikt: šī ir jauna mājvieta mūzikai!"