24.04.2012 09:41

Gara aristokrāts Valentīns Skulme atgriežas Mālpilī (papildināta galerija)

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Gara aristokrāts Valentīns Skulme atgriežas Mālpilī (papildināta galerija) Krišjānis Grantiņš

21. aprīlī Dailes teātra leģendārajam aktierim Valetīnam Skulmem apritēja 90 gadi. Atzīmējot šo notikumu, Mālpils kultūras centrā uz tikšanos ar Valentīnu Skulmi bija aicināti mākslinieka radinieki, novadnieki un talanta cienītāji.

Sanākušie viesi pamazām pulcējās izstādē, kurā redzamās fotogrāfijas, gleznas, karaļa tērps un kronis no izrādes "Ričards III" bija tik enerģētiski spēcīgi, ka klātesošie atzina, ka tie radījuši mākslinieka klātbūtnes sajūtu.


Brīdi vēlāk kultūras nama zālē Valentīnu Skulmi izdevās satikt. Protams, viņš bija uz skatuves – videofilmā, kurā cita citai sekoja spožākās epizodes no teātra izrādēm un kinofilmām. Pēc tam mākslinieks klātesošos uzrunāja ar citātiem, dalījās savās domās par aktiera darba būtību un sūtību.

Par to, kā tas bija – spēlēt kopā ar izcilo aktieri, stāstīja viņa kolēģi: Dailes teātra aktieri Olga Dreģe, Gunārs Placēns, Juris Strenga, Kapars Pūce un kinorežisors Jānis Streičs. Spilgtajās epizodēs atklājās gan Valentīna Skulmes aristokrātiskā inteliģence, gan spožais aktiera talants un meistarība. Tikšanās noslēgumā katram viesim dialogu ar mākslinieku bija iespēja turpināt divatā, klausoties pianistes Lienes Circenes virtuozo klavierspēli.