28.08.2014 07:36

Saulkrastos būs uguns skulptūras un latvju danči

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saulkrastos  būs uguns skulptūras un latvju danči SIA "Faville"

Sestdien Saulkrastos notiks folkloras festivāls "Pa saulei" un seno ugunskuru nakts. Ikvienam būs iespēja iemācīties latvju danču soļus, vērot uguns skulptūru iedegšanu un dancot zaļumballē kapelas "Labi, ka tā" mūziķu pavadījumā.

Iepriekšējos gadus folkloras festivāls "Pa saulei" Saulkrastos notika saistībā ar Baltu vienības dienu.

"Ņemot vērā to, ka septembrī parasti ir diezgan vēss un lietains laiks, šogad mēs festivālu nolēma rīkot ātrāk, apvienojot ar seno ugunskuru nakti, kas ir 30. augustā," stāsta pašvaldības aģentūras "Saulkrastu kultūras un sporta centrs" direktores vietniece Vija Skudra. "Līdz ar to šajā dienā Saulkrastos būs divi sarīkojumi. Dienā sabrauks folkloras kopas, un no pulksten 13 līdz 16 kultūras namā "Zvejniekciems" būs latvju danču meistarklases, uz kurām laipni aicināts ikviens, kurš grib iemācīties latvju danču soļus, ko vakarā varēs iemēģināt zaļumballē."

Pievakarē aptuveni plkst. 18 folkloras kopas uzstāsies pie veikala "Mego" Zvejniekciemā, bet plkst. 19 pie veikala "Mego" Saulkrastos. Plkst. 20 paredzēts folkloras festivāla noslēgums Saules laukumā.

"Paralēli šiem notikumiem pludmalē jau no plkst. 12 notiks uguns skulptūru veidošana kopā ar mūsu sadarbības partneriem – firmu "Faville"," atklāj Vija Skudra. "Šo tradīciju mēs aizsākām pagājušajā gadā, kad mēģinājām radīt nevis plakanu, bet telpisku zīmi. Tā bija saulei līdzīga, ar stariem. No metāla karkasa veidotā skulptūra bija notīta ar salmiem, un tajā bija iestrādāti pirotehnikas elementi. Lai panāktu efektu, ka saule lec, brīdī, kad salmi bija aizdegušies pietiekamā intensitātē, to iekšpusē jau bija redzama balta salūta gaisma. Mirklī, kad salmi sadega, sākās salūts, kas atgādināja uzlecošas saules starus."

"Šogad būs trīs uguns skulptūras," turpina Vija Skudra. "Zināms, ka divas būs latvju zīmes, bet uz trešo zīmi ir izsludināts konkurss "Radi zīmi Saulkrastiem!". Saulkrastu iedzīvotāji un viesi iesūtīja skices, un par trešo zīmi kļūs labākā no iesūtītajām. Šīs trīs zīmes tiks izveidotas no metāla, notītas ar salmiem, un arī tajās tiks iestrādāta pirotehnika.

Plkst. 21.30, kad folkloristi būs beiguši koncertu Saules laukumā, visi dosies uz jūrmalu pie Jūras parka, kur sagatavotās uguns skulptūras tiks aizdedzinātas. Pēc tam folkloras kopas mums parādīs seno ugunskuru rituālu. Vakara noslēgumā pulcēsimies Saules laukumā, kur sāksies latvju danči kopā ar kapelu "Labi, ka tā" no Limbažiem."