21.08.2014 13:25

Ieskandina laikmetīgās dejas festivālu "Vides deja 2014" Ropažos

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ieskandina laikmetīgās dejas festivālu "Vides deja 2014" Ropažos Publicitātes foto

Ar laikmetīgās dejas improvizāciju un neparastām etīdēm Rīgas centrā, Esplanādē, ieskandināts laikmetīgās dejas festivāls "Vides deja 2014", kas no 25. līdz 31. augustam notiks Ropažos, kā arī Zaķumuižā, Inčukalnā, Ikšķilē, Upesciemā un Tīnūžos.

Garāmgājējiem bija iespēja vērot epizodes no izrādes "Dunkani – dīvaiņi vai pravieši", kā arī deju performances horeogrāfu Lilijas Lipores un Olgas Žitluhinas vadībā. Dejas teātra kompānijas "Starswell" un laikmetīgās dejas projekta "Dejas anatomija" dejotāji skatītājus priecēja ar laikmetīgās dejas improvizācijām dejai neraksturīgās vietās – gan parka kokos, gan zālienā, gan Kultūras vasarnīcas teritorijā. Garāmgājējiem bija iespējams vērot arī īpašu deju uz velosipēda.

"Laikmetīgā deja festivālā akcentēs tieši kustības un apkārtējās vides mijiedarbību. Katrai improvizācijai ir jāpielāgojas konkrētā brīža atmosfērai un horeogrāfijai jāsadarbojas ar apkārtējo vidi," stāsta horeogrāfe un festivāla "Vides deja 2014" mākslinieciskā vadītāja Lilija Lipora.

Pasākuma rīkotāji informēja, ka laikmetīgās dejas festivālā "Vides deja 2014" ikviens bez maksas varēs vērot 10 dejas izrādes gan pašmāju, gan ārzemju dejotāju izpildījumā. Tostarp pašmāju horeogrāfes Olgas Žitluhinas laikmetīgās dejas izrādi "Ārā", kas tapusi, iedvesmojoties no Henrika Ibsena lugas "Brands" un guvusi skatītāju un kritiķu atzinību, kā arī nominēta Gada balvai teātrī "Spēlmaņu nakts 2013/2014". Savukārt viesi no ārvalstīm – Norvēģijas un Čehijas – sarūpējuši divas starptautiski atzītas laikmetīgās dejas izrādes – "Far away from the buz and business" un "Riders".

Festivāls "Vides deja 2014" saviem apmeklētājiem piedāvās ne tikai daudzveidīgu laikmetīgās dejas izrāžu programmu, bet arī 14 meistarklases, kur profesionālu horeogrāfu vadībā ikviens interesents neatkarīgi no vecuma vai dejot prasmes varēs dejā iepazīt savu ķermeni, apzināt spēju robežas. Dejas meistarklases vadīs ne tikai horeogrāfi, bet arī dejas un mākslas terapeiti un pianists Rūdolfs Macats, piedāvājot apgūt jaunas dejas prasmes, kā arī iepazīt labāk savu ķermeni.

Festivālu rīko dejas teātra kompānija "Starswell" un Ropažu kultūras un izglītības centrs. Festivāla programmu skatīt šeit.